Naturliga piller

Veckans Deboras Gröna i Falkenbergs Posten

Naturen är verkligen fiffig och innehållsrik!
Fylld av både det som är vackert och mycket till och med ätbart.
Säkert finns väl ett och annat inslag i naturen som kan uppfattas som fult,
men där ligger åter igen skönheten i betraktarens ögon.
Det vackra sitter, precis som hos oss människor, inte bara på utsidan.
Vitaminer och diverse hälsofrämjande medel har rönt stor framgång och säljs med rykande fart. Tittar vi lite utanför affärshyllorna bjuder naturen på alldeles egna nyttigheter i form av bär och frukt som är väl värda en chans att visa sin potential. Fiffigt paketerade men också ytterst innehållsrika.
I år dignar rönnarna av stora orangeröda klasar i mängd. Måhända så är det som det sägs i Bondepraktikan att blir det mycket rönnbär så blir det en kall vinter, men tänk ett så gyllene tillfälle att plocka dessa hälsobär. Helt gratis är de där de hänger och lockar till självplock.
I var och varannan trädgård börjar häckar och buskar av aronia växla sin mörkt gröna bladfärg till eldigt rött och mitt uppe i härligheten finns mängder med maxat fyllda,
runda svarta bär i klasar. En läcker vardagsföreteelse som ofta glöms bort.
Mitt framför näsan på oss finns alltså just nu naturens egna vitaminer, så passa på att bunkra upp inför vintern, för den sägs bli kall.

110829 009

Frost

Frost är ett bra sätt för att få beska eller sura bär lite mildare och sötare. Har det inte varit frost vid plocktillfället så funkar det fint att lägga dem i frysen ett tag.
Torkade bär är helt automatiskt sötare än färska och blir lätta att förvara för framtida behov.
Bäst torkas bären på låg värme, helst inte över 42° då enzymer och vitaminer sedan börjar ta skada och inte längre kan göra nytta i våra kroppar.

IMG_5428

Rönnbär
Torkade rönnbär har en hel del beskhet kvar men inte värre än att de kan slinka ned eller blandas i morgonmüslin. Bären innehåller en stor mängd C-vitamin och andra vitaminer och är mycket antioxidanta vilket hjälper våra celler att hålla sig friska. Dessutom är rönnbär en god källa till karotin vilket är bra för huden.
Ett träd med stort mervärde vars bär också uppskattas av fåglar.

IMG_5456

Aroniabär
 Aroniabärens sträva smak är som bortblåst när de torkats
och passar både som godis och till müsli.
Bären innehåller en stor mängd C-vitamin, mineraler och många andra vitaminer.
De är i klass med blåbär gällande sin antioxidanta förmåga, och det vill inte säga lite.
En buske med stort mervärde vars blad lyser upp täppan med sin röda färg på hösten.

Krönikan i originalutförande återfinns på Falkenbergs Posten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>