Pelargoner

Veckans Deboras Gröna i Falkenbergs Posten

Tänk ett vackert burspråk med fönsterbrädorna fyllda av prunkande pelargoner. Med blotta tanken minns vi med ens doften av pelargon som sätter sig kvar på händerna efter en ansning.Pelargoner har länge kallats för mormorsblommor och stått framför allt i köks eller möjligen sovrumsfönster, men de har verkligen gjort ett stort genombrott och det enorma utbudet av olika sorter gör att alla smaker nu blir tillgodosedda och då passar de även i fina salongsfönstren.
Att samla på pelargoner är inne och en populär hobby för såväl ung som gammal.
Samlaren känner sina pelargoner väl och kan dem utan och innan. Där kan det vara det lilla som gör den stora skillnaden och variationerna är betydligt fler än de vi ser i den vanliga daghandeln. En bra bit på vägen som novis kommer man genom att iaktta plantorna, jämföra deras blom- och bladstorlek och färg, hur de är uppbyggda och känna efter om de har någon speciell doft. Det finns flera sorter med angenäm doft av citrus eller pepparmynta. De vanligaste pelargonerna är riktigt lätta att ta skott av och det ger en härlig känsla att se dem rota sig och bli till nya småplantor.

120521 001

Att göra fler av samma
Nu är det dags att väcka övervintrade gängliga pelargoner till liv.

140226 050

Med lite finess så kommer de tillbaka, ännu vackrare än förut.
Klipp ned plantorna till ca 10cm.  
Finns det små blad kvar nedtill så gynnar de plantan att sätta fart och växa.
Eventuella blommor klipps bort då de i det här läget bara stjäl näring.
Ställ sedan plantan ljust.

140226 087

De toppar som klipps av kan användas för att skapa nya plantor och kallas då för toppsticklingar. Spara skott som är cirka sju centimeter långa och ta bort alla utom tre blad i toppen. Även här ska eventuella blommor klippas bort.
Sätt skotten i porös såjord och vattna. När skotten kommit igång och börjar växa så planteras de om i vanlig blomjord.

De gamla pelargonerna behöver planteras om och får oftast därmed en något större kruka. Smaken är som baken och tidpunkten för när man väljer att plantera om varierar från innan, samtidigt, eller ett tag efter nedklippning när plantan har börjat skjuta nya skott. Vilket sätt som är bäst kan diskuteras men om man gör det när plantan just beskurits måste det faktum beaktas att det blir med jordvolym och minimalt med blad så det kan vara lätt att råka övervattna.

Krönikan i sitt originalutförande återfinns på Falkenbergs Posten.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *