Krydda din vardag

Kalla vinterdagar är det gott att boosta sig med nyttiga örter!
Läs mer här från veckans ”Deboras Gröna” i Falkenbergs Posten.

Kryddörter är något jag älskar att berätta om och mina föreläsningar har ofta kallats just ”Krydda din vardag”. Det är ren och skär vardagslyx att såhär i vintertid skapa lite sommarkänsla i köksfönstret med ett potpurri av färska örter.
Lätt sätts guldkant på allehanda maträtter när örterna finns inom armlängds avstånd. Skulle man mot förmodan inte vilja krydda med dem varje dag så är det underbart att stryka med handen över bladen och få känna dess väldoft.
Örter i kruka i matvaruaffären brukar klara sig ett tag men vill du ge dem längre livstid så plantera om dem i luftig planteringsjord i lite större kruka. En fördel då är att klippa bort en del av bladmassan så växten kan etablera sig lättare. Givetvis tas klippet om hand och torkas eller används bums.
Nu är det också dags att planera för årets sådder och för min del tycker jag att just örter är roligt att odla. Först kan de vara lite långsamma, men när sommaren kommit igång och de planterats ut tar de fart och växer på sig. Många örter har stor spridningsförmåga så tänk på vart de planteras ut.
Förutom att örter är goda är de också mycket bra för hälsan. I alla tider har de använts inom medicin men idag kan de vara mer eller mindre bortglömda i sammanhanget. Förr tillskrevs örter ofta olika magiska egenskaper och ansågs beskydda hus och hem nu vet vi framför allt att örter skyddar våra kroppar med antioxidanter som förhindrar sjukdomar och för tidigt åldrande. Nyttigast är de ekologiskt odlade örterna och glädjande så är de lätta att finna.
Slösa med örterna i matlagningen, både råa i till exempel sallad eller tillagade. Enkelt örtte gör du genom att ta blad av dina favoriter och sedan hälla på varmt vatten. Låt dra under lock så örternas flyktiga oljor blir kvar och drick sedan en välgörande kopp. Några blad av mynta ger teet en fräsch smak av mint. Variera alltid örter då för lite eller för mycket som bekant skämmer allt.
160117 029

Rosmarin
Rosmarinus officinalis är växtens vetenskapliga namn där officinalis betyder att den använts som läkemedel. Rosmarin har använts mycket länge och var förekommande redan under medeltiden då den också ansågs skydda mot onda andar.
På varma växtplatser i Halländska trädgårdar kan rosmarinen, med lite tur, övervintra men säkrast är att vinterförvara den frostfritt.
Rosmarinens blad är smala och hårda och behåller sin karaktär även tillagade.

Timjan
Thymus vulgaris är dess vetenskapliga namn och ordet vulgaris betyder vanlig och syftar på att det är en grundform av arten.
Timjan är en perenn växt som anses bra mot förkylningar och luftrörsproblem.
Timjan har små mjuka blad som lämpar sig både färska och tillagade.

Krönikan i sitt originalutförande återfinns på Falkenbergs Posten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *