Gör en enkel vinterkrans!

I en kruka på en farstukvist såg jag granris nedstucket tillsammans med grenar av korallkornell. Det var lika enkelt som elegant.
Jag kom då att tänka på att det växer en enormt stor kornell i min trädgårds utkant som bara syntes vänta på att få komma till användning. Min kornell är en rysk kornell och skillnaden är att den har vinröda skott mot för korallkornellens klarröda. Kornell finns i många sorter och är en härlig storväxt buske som gärna blir lika bred som hög. Om den ryska kornellen får fritt spelrum kan den som i mitt fall bli många meter i vidd då dess grenar lägger sig mot marken och rotar fast och på så vis breddar sig busken. Med lite fantasi kan jag se vart den en gång troligen blivit planterad innan den bredde ut sig. Det är spännande att i en gammal trädgård fundera på hur allt en gång såg ut tycker jag.
Gamla grenar och stammar på kornell blir gråbruna i färgen men de nya skotten har läckra färger i rött, vinrött och gulgrönt beroende på sort. De blir mycket dekorativa, avlövade, mot vintervita vyer.
Idag vill jag tipsa om hur du binder en enkel krans som kan pryda ytterdörren i flera månader. Om du vill göra kransen mer arbetad så smyckas den med granris.
161218-002
Gör så här:
Klipp långa tunna grenar av skotten på kornell eller tunna, böjliga grenar från någon annan växt. Det är bra om de är cirka fyrtio centimeter långa. Böj grenarna lite försiktigt så de mjukas upp, speciellt på de tjockare delarna.
Skott som inte ska användas med det samma sätts i vatten för att behålla sin smidighet.

Böj ett skott till en rund ring i önskad storlek och vira ändarna omlott. Håll sedan fast cirkeln med ena handen samtidigt som nya skott vävs fast genom att lindas runt ringen.
Ändarna på varje skott sticks ned i små glipor mellan de andra skotten så de fästs och inte pekar ut.
Fortsätt så ända tills en stabil krans bildats.
Det blir dekorativt att göra kransen lite tjockare så skottens röda färg framträder.
161218-016
Vill du smycka kransen med granris så går det lätt.
Knipsa korta bitar av gran, cirka en decimeter långa. Lägg dem kring kransen så de täcker framsidan. Linda fast dem med bindtråd och bygg successivt på med granskott omlott så de hela tiden täcker ändarna.
Baksidan behöver inga skott om kransen ska hänga mot en dörr eller vägg.
Bind fint band eller snöre runt om sista skottet så bindtråden inte syns.
Klar!
161218-031

Krönikan i sitt originalutförande publicerades i Falkenbergs Posten 161222.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>