Julrosor blommar på vintern

En bit från farstukvisten har jag planterat två plantor av Helleborus niger, julros, som just är på väg att slå ut sina vita, vackra blommor. De är verkligen som små mirakel där de står och trotsar kylan!

Växtplats och blomning
Julrosor blommar under vinterhalvåret. Det kan variera lite när de första blommorna slår ut beroende på placering, väderlek och sort. Blir det för kallt kan blommorna nicka till men reser sig snart igen vid mildare bättre väder.
Bäst trivs julrosor i lätt skugga, som exempelvis framför högre buskar eller i lundmiljö, så kanske blir det en flytt för mina då de står helt öppet. Räddningen kan vara att vår jord är lerhaltig och ofta håller en liten fuktreserv trots torka. Viktigt är dock att julrosor inte står på blöta platser. De trivs i kalkrika jordar och jag läste just ett tips om att lägga äggskal runt dem så hädanefter hamnar äggskalen i en särskild bunke, ämnad för julrosorna.
Etymologi
Namnet Helleborus betyder nysrot som växten kallades förr och ordet niger betyder svart och syftar på de svartfläckiga och giftiga rötterna. Pulver av roten gav nysningar och roten användes även av grekerna för att bota sinnesförvirring, står det i Jens Corneliusons ovärderliga bok Växternas namn.
Förökning
Julrosor frösår sig lätt (i alla fall här i södra Sverige). Håll utkik efter småplantor och flytta dem om så behövs till ny plats eller ge bort som fin gåva.
Fröna tar lång tid på sig att gro så noggrann rensning kan försvåra. Det kan då vara lättare att fröså julrosorna i kruka utomhus direkt när fröna mognat under försommaren.

No Comments

Post A Comment