Växter som inte växer

Kanske har också du upplevt inomhusblommor som köpts för länge sedan men inte verkar vilja växa? Då behöver det inte bero på brist av gröna fingrar utan på att de hos odlaren blivit behandlade med medel som får dem att stanna i växten.

Giftiga mirakelmedel
Många krukväxter behandlas med så kallade retarderande medel. De är mycket effektiva och ger en kompakt växt som också kan blomma ymnigare och tidigare samt få grönare blad än vad den annars hade fått inom samma tidsram. När växterna är kompakta blir de lätta att hantera och transportera och slutligen ute i handeln tjusas vi konsumenter av de till synes välmående plantorna.
Metoden att retardera med kemikalier är inte någon nymodighet utan har använts länge. Förr när försiktighetsåtgärderna var sämre vid användandet av medlet drabbades ofta de som arbetade med det av svår sjukdom som följd.

Kemikalieinspektionen avråder
Ämnet Paklobutrazol som ingår i några retarderande medel kan finnas kvar i växt och krukjord under lång tid. Kemikalieinspektionen avråder därför att växter behandlade med det medlet slängs i komposten. Paklobutrazol bryts ned långsamt och kan komma att påverka odlingsresultatet ute i trädgårdslandet om kompostjorden används där.
Metoder som att styra växternas utveckling genom kontroll av ljus- och/eller värmeförhållanden utforskas allt mer och gillas av många odlare.
Sammantaget tyder allt på att konsumenters medvetenhet, efterfrågan av giftfria växter och en ökad acceptans för växters naturliga utseende blir steg i rätt riktning.


Gängliga pelargoner

För ett par år sedan växte mina då nyinköpta Mårbackapelargoner ytterst sakta. Året efter växte de lite mer och nu innan klippning hade den längsta nått en höjd av 80cm.
När pelargoner växt sig gängliga blir de fylliga igen av att klippas ned. Har du fönster med mycket ljus går det bra att klippa dem nu annars kan du vänta några veckor till. Beskär stammarna till cirka tio centimeters höjd. Det är bra om det finns lite blad kvar på plantan som kan fortskrida fotosyntesen och på så vis mana på tillväxten. De avklippta stammarna kan bli till finfina sticklingar!


Gör så här:
• Det går att göra både toppsticklingar och sticklingar av långa stammar.
• Dela stammarna i cirka sju centimeter långa bitar. Klipp precis under ett blad nedtill och över ett blad upptill på sticklingarna.
• Spara två till tre blad i toppen på varje stickling och ta bort resten av bladen samt eventuella knoppar vilka tar för mycket näring.
• Stick ned sticklingen till två tredjedelar i en kruka med fuktig jord och inom en till två månader har sticklingen bildat rötter.
• Nya blad behöver inte betyda att det finns rötter utan kan komma av sticklingens lagrade energi. Så avvakta med omplantering en tid.

Moderplantan behöver så småningom också mer skötsel och när den utvecklat nya blad är det dags för omplantering. Vänd ur rotklumpen ur krukan och krafsa försiktigt bort en del av den gamla jorden runt rötterna. Plantera i ny kruka med ny jord. Eventuellt behövs en lite större kruka men inte alltid. Sedan är det dags att börja gödselvattna kontinuerligt. Följ då anvisningarna på det valda gödslet.

Krönikan i sitt originalutförande återfinns på Falkenbergs Posten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *