Allas rätt, allemansrätten

Veckans Deboras Gröna i Falkenbergs Posten

Finns det något härligare än att gå ut en vacker dag med fikakorgen i högsta hugg.
Promenad genom den dunkla skogen som doftar vårligt fuktigt av mossa och kottar, över stengärdesgården och vidare ut på ängen i vårskrud för att till slut finna den där perfekta platsen för en picknick och slå sig ned på en filt i det gröna. Sällan smakar väl mackan så gott eller kaffet så bra som under bar himmel med gott sällskap.
Värmer vårsolen dåligt så förhöjs mysfaktorn ytterligare med att finna en bra plats för en öppen eld till värme för frusna fingrar och grillade korvar. Vinden slår förmodligen som vanligt om och man blir genomrökt från topp till tå men vad gör väl det när fåglarna kvittrar högt i skyn.
Då sommaren kommer lockar den spegelblanka sjön till uppfriskande bad. Solvarma smultron plockas och träs på strå, tänkta till en skål med mjölk men som alltid hinns de ätas upp långt innan varken mjölk, skål eller för den delen hemmet syns till.
Med ansvar och eftertanke kan vi uppleva många härliga ögonblick ute i naturen, så länge vi tillsammans värnar om allemansrätten.

120610 102

Allemansrättens grundläggande innebörd är: Inte störa, inte förstöra och är ingen lag i sig själv men styrks av många lagar. Vi måste visa stor hänsyn gentemot växter, djur och människor när vi vill röra oss i naturen samt ta reda på information om vi är osäkra vad som gäller där vi vill vara.

Det finns många blommor vi får plocka i naturen men en del är fridlysta. Fridlysta blommor får oftast bara avnjutas på plats och samma gäller om de växer på den egna tomten.

120707 105

Tänk på att inte störa djurlivet. Vissa tider på året kan särskilda föreskrifter gälla om till exempel hur hundar får gå lösa och att vissa häckningsplatser är fredade områden.

När man beträder andras mark får det aldrig ske på ett sätt att de som äger den kan bli störda eller att till exempel odlade mark blir skadad.  Tomt intill hus är en privat sfär där de boende har rätt att vara ensamma.

För att göra upp en eld används lättast en befintlig eldstad. Att elda direkt på marken innebär ökade risker och krav så då behövs ett gott kunnande innan. Vid torrt väder råder ofta eldningsförbud och då är all öppen eld förbjuden.

För att få veta mer gå in på www.naturvardsverket.se/allemansratten eller beställ broschyren Allemansrättenen unik möjlighet, från Naturvårdsverket 106 48 Stockholm.

Krönikan i sitt originalutförande återfinns på Falkenbergs Posten.

No Comments

Post A Comment