03 maj Dags att dela perenner
Innan sommarvärmen kommit och perennerna bara hunnit sticka upp ovanför jordytan är det dags att dela dem där så behövs eller önskas. Ett bra sätt för att förnya bestånden och tillfredställande att få fler av samma eller dela med sig av överflödet.
En gammal regel
Det finns en gammal tumregel som säger att de perenner som blommar på våren delas på hösten och de som blommar på hösten delas på våren. Det är en bra regel om man vill ha maximalt ut av sin växt vad gäller blomning.
För egen del brukar jag dela perenner när tillfälle ges oavsett vår eller höst. Då vet jag att det blir gjort. Sommartid går det också att dela och flytta perenner men då vissnar de lätt ned eftersom rötterna störs så växten inte kan kompensera vätskeförlusten. Rötterna brukar dock överleva i jorden och växten grönskar igen, om inte annat så till nästa vår.
Perenner
Med perenner menas växter som vissnar ned på hösten och kommer tillbaka på våren. Vissa blir förvedade i stammarna men de flesta är örtartade. Perenner kan växa på samma plats i många år och är därmed både en arbets- och pengabesparande investering. De flesta sorter mår bra av att ibland grävas om, delas och på så vis förnyas. Vissa arter, som exempelvis strandiris växer utåt så det blir tomt i mitten efter några år. Det blir då nödvändigt att göra en insats för att få dem täta och fina igen.
Pioner vill växa på samma plats i många år utan att bli störda för att blomma ymnigt. Mår en pion dåligt efter omplantering kan det bero på att den planterats för djupt.
Många perenner, som exempelvis stjärnflocka, höstanemon, julros och akleja, frösår sig så det finns små plantbebisar här och var nu på våren. Håll utkik och ta tillvara dem innan du börjar gräva i rabatterna.
Hostans toppiga skott är ätbara. Ta bort de yttersta fjällen och stek dem i smör med salt och vitpeppar. En delikatess!
Hostor har hårda och kompakta rotsystem. Dela dem lättast med en vass spade med rak kant. Jag tycker det går lättast med spaden vänd mot mig, som på bilden.
Dela dina perenner så här!
•Gräv upp perennerna, försök att få med så mycket rötter som möjligt, och dela dem till mindre bitar med en vass spade. En fintandad såg kan också fungera men blir otjänlig till annat efter kontakt med jord och stenar. (För att kunna delas så här måste perennen ha flera stammar från jorden.)
•Varje planta behöver få med sig en bit av rotsystemet. Rötterna skadas alltid vid en sådan här åtgärd och vissa blir till och med kluvna men det brukar vara något problem.
•Jordförbättra gärna rabatten med kompost eller brunnen kogödsel innan återplanteringen.
•Plantera de delade plantorna i samma djup som de växt innan.
•Tryck till jorden lite lätt runt om och se efter dem med vatten så de inte torkar ut innan de hunnit etablera sig.
Tips!
I Falkenberg anordnar trädgårdsföreningen Uppsticklingarna varje vår och höst en växtmarknad.
Lördag den 12 maj är det dags kl 09:00-13:00 på ICA-Kvantums parkering.
No Comments