09 jul En vilding
I veckans Deboras Gröna i Falkenbergs Posten hyllar jag de vilda blommorna.
Vilda blommor, visst låter det härligt?
Uttrycket beskriver verkligen deras fantastiska förmåga att med lätthet sprida sig till nya platser.
För min egen del tänker jag på blommande sommarängar när jag hör de orden.
Vilda blommor är inte alltid sådana man tycker om eller rättare sagt så är det inte alltid de dyker upp där man har tänkt sig. Naturen hittar hela tiden nya vägar att utöka sin fauna.
Om man har en förlåtande trädgård, en sådan där det får vara lite rörigt emellanåt och rabatterna inte rensas konstant men ändå ser hyfsat fina ut, så finner man säker flertalet förvildade blommor i planteringarna. Läckert blandar de sig med de planterade växterna och ofta passar de mycket bra på sina frösådda ställen. Det är som att naturen fixar trädgårdsdesignen bäst på egen hand.
Det kan vara svårt att skilja frösådda snyggingar från ogräs så det krävs att de får växa på sig lite så bladen hinner visa karaktär.
Håll utkik i gräsmatta, grusgång och rabatt och gör något roligt av dina förvildade växter.
Digitalis
Långt ned i fingerborgsblommans förföriskt vackra men giftiga blommor kryper humlorna in för att finna nektar. Växter sår sig med hjälp av frön och bildar första året enbart blad för att sedan blomma året därpå. Då kallas växten bienn.
Digitalis, fingerborgsblomma, finns i olika pasteller och är utsökt blandning i en rosa rosenrabatt.
Penséer
Det här är som bekant en vårlig långkörare för kruka som blommar långt in på sommaren. Villigt frösår de sig sedan mellan plattor och i gårdsgruset. Kännetecknet som ploppar upp här och där under mitten av sommaren är frodigt gröna knubbiga bladrosetter.
Snygga att lämna kvar där de råkat hamna.Tusensköna
Det här är en supersöt liten perenn blomma med prästkrageliknande små blommor. Gräsmattan verkar vara deras favoritväxtplats och de blir helt klart ett ogräs, men oj så söta. Knappast har man hjärta att klippa ned dem. Nej spara små plättar här och var i mattan och njut dem en tid.
Blommar mest på försommaren men håller igång mer eller mindre hela sommaren.
Krönikan i sitt originalutförande återfinns på Falkenbergs Posten.
No Comments