Fritz knoppar

Veckans Deboras Gröna i Falkenbergs Posten handlar om lite ovanliga knoppar.

Finns det något ljuvligare än att se björkarna vid skogsbrynet skifta i lila av sina bristningsfärdiga knoppar? Ett säkert tecken att våren är på väg.
Och när olvonbuskens knoppar är så stora och bulliga så det nästan går att förnimma hur gott blommorna kommer att dofta, då vet man att våren har kommit.
Det här med våren påminner mycket om ett samtal jag hade härom dagen med en god vän. Vi pratade om att ta ut lyckan i förskott, när jag gladdes åt sol och värme och han kontrade med att fundera över bakslag med snö.
Vad händer om våren tar en paus och snön börjar falla över mig igen?
Jo då har jag tagit ut lyckan i förskott, men att vara glad en gång i onödan är inte något dåligt och det är lätt att glädjas åt en natur fylld av knoppar med vårkänslor.
En som kan sina buskar och träd och har mängder av ovanliga knoppar just nu är Fritz Schwarzkopf i Falkenberg. Fritz är en hängiven växtsamlare, i huvudsak av lite ovanligare sorter. Han visade några av sina favoriter som är på väg att slå ut inom kort.
Kaukasisk pimpernöt
Staphylea colchica
Kaukasisk pimpernöt
Ett gracilt träd som blommar med vitrosa blommor i klase och får dekorativa frökapslar med ätbara hårda nötter i som rasslar läckert i vinden. Bladen är vackert parbladiga och den vitstrimmiga stammen ger prydnadsvärde även vintertid.
I gynnsamma lägen blir trädet mycket gammalt och många meter högt.
Växten kom till Sverige under Linnés tid och var då relativt vanlig men är nu mer sällsynt.
Amerikansk blomsterkornell
Cornus florida
Amerikansk blomsterkornell
Fritz visar ett välförgrenat buskträd med små toppiga knoppar. Blommorna blir oansenliga men de stora vita högbladen som ibland skiftar i rosa ser ut som blommor och gör den Amerikanska blomsterkornellen oemotståndlig. Växten kommer från Nordamerika och blir två till fyra meter hög.
narrbuske
Decaisnea fargesii
narrbuske
En spektakulär buske som blommar med långa blomklasar med gula, klocklika, näpna blommor. På hösten får den avlånga blå frukter som påminner om bönskidor där fruktköttet är klibbigt ärbart men inte fröna. Blir en reslig buske på flera meter och trivs i jordar som håller fukten lite bättre i varma lägen i sol till halvskugga.

Krönikan i sitt originalutförande återfinns på Falkenbergs Posten.

No Comments

Post A Comment