Goda gojibär

I fjol satte vi en gojibärsbuske. Den planterades tillsammans med en druva och ett taggfritt björnbär, fördelade utmed ladugårdens långsida i söderläge.
Tanken är att alla tre ska få spaljéer att stödja sig mot eftersom även gojibärets grenar blir långa och gängliga, uppemot två meter. Jag tror det blir bra!


Golibärsbusken stod tunn och gles under förra sommaren. I år växte den på sig en anig och bladen fick en grönare färg. Den klarade sig bra trots den heta sommaren och helt utan tilläggsvattning.

Sent om sider började busken att blomma. Underbart ljuplila blommor men som kom jättesent, i början av oktober. Jag hörde mig för bland andra trädgårdsägare och många vittnade om att de aldrig fått frukt på sina gojibuskar och jag tänkte att deras troligen också blommat allt för sent.

Men så härom dagen såg jag plötsligt att busken fått bär! En hel hop med klarröda, små, spolformade bär som lyste mot mig. Så glad jag blev och så lovande att den redan gav så pass många bär.
Kanske har du som jag ätit de små bären torkade från påse?
Jag har alltid gillat dem. De smakar en anings sött med en ovanlig smak, lite som torkat hö. Färska har de en helt annan smak. Friska men med en stark beskhet. 
Jag kan tro att de skulle funka blandade i en smoothie eller som en häftig kontrast i en sallad.
Gojibär, som också kallas bocktörne, är fantastiskt nyttiga. Dess latinska namn är Lycium barbarum där lycium kommer från ordet lykion som betyder tornförsedd växt som ger en läkande saft och barbarum som betyder utländsk.
Bäret kommer ursprungligen från Kina men jag men har numer också spridit sig vilt i Sveriges södra delar.

No Comments

Post A Comment