27 mar Hemma hos Lennart
I veckans Deboras Gröna, i Falkenbergs Posten, gör jag ett Hemma hos besök hos en sann växtkännare.
Den tidiga vårsolen lyser över Lennart och Birgitta Petterssons trädgård i utkanten av Heberg. Katterna ligger och njuter i solen och i dammen värmer sig de vackert röda fiskarna vid vattenytan.
I den uppväxta trädgården som ligger i en sluttning sköter Lennart växterna med varsam hand och hustrun Birgitta får njuta av resultaten.
Vintertid får trädgården får ofta besök av älg och rådjur när matutbudet är begränsat, därför ligger ännu nät över många rabatter då rådjuren inte bara äter upp växternas blad och blom utan även tar rötterna så plantorna ofta dör.
Nu har vårblomningen kommit igång på allvar. Många sorter är ovanliga och det blommar i var rabatt och skrymsle tack vare att växterna korsat sig och frösått sig och därmed också bildat nya färger.
Lennart rensar bort gamla växtdelar från i fjol så landen blir vårligt fina och hans röst är fylld av nyfikenhet inför vad som har överlevt den våta vintern. Under ett väl förgrenat persikoträd blommar en rosa nunneört och snart kommer fler färger av den att slå ut.
– När de blommar ser det ut som ett hav här, berättar Lennart glatt. Genom att plantera växter på olika ställen ser han var de trivs bäst och flyttar på dem om så behövs.
– Man måste pröva sig fram, säger han, och böjer sig ned för att visa ännu en ovanlig vårlig skönhet.
Det bästa är ännu i det fördolda för under granris i en rabatt börjar frilandsorkidéer att blygsamt titta upp, en av de växter som ligger Lennart extra varmt om hjärtat.
Lennart tipsar:
Stenparti
Som gräns mot vägen har Lennart en lång stenmur med växter både ovanpå och inkilade i sidorna. Där återfinns en mängd alpina växter, flera olika tulpaner och även rödbladig maskros.
För att lyckas med ett stenparti behövs stora stenar som stöd och grund samt sand och småsten, som kallas flis till storleken, att plantera växterna i. Det gör växtplatsen väldränerad och näringsfattig och i den miljön trivs så kallade stenpartiväxter som skulle dö i vanlig jord.
Annorlunda vårblommor
För att få varierad blom riktigt tidigt finns det flera sorters perenner att välja på.
Några av dem som Lennart rekommenderar är Bulbocodium vernum, så kallad ljusblomma som blommar med flikiga lila blommor vilka syns sitta fast direkt i marken. Saxifraga burseriana Prince Hall blommar med vita blommor och Hacquetia epipactis, gullflocka som blommar med gula blommor. Hepatica nobelis plena, en fylld blåsippa och Corydalis i sorter, nunneört som blommar med små trumpetformade nickande blommor.
Krönikan i sitt originalutförande återfinns på Falkenbergs Posten.
No Comments