Julgran med gamla anor

Traditionen med en gran till jul har gamla anor och med granen blir många tusen insekter fripassagerare in i våra hem.

Traditioner
Förr i tiden ansågs gröna grenar skydda mot onda andar och annat oknytt. Därför var det lämpligt i juletid att kring hus och farstukvistar dekorera med granar och granris på olika sätt.
Traditionen med klädd julgran inomhus har sitt ursprung från 1500-talets Tyskland. Den fanns då i välbärgade hem och dess storlek samt dekorationer av allehanda godsaker och stearinljus var ståndsmässiga faktorer. Först i mitten av 1800-talet blev julgranen en allt mer vanlig syn i de svenska hemmen. I de stugorna var granarna små och kunde alternativt hängas från taken för att få plats.
Nu för tiden beräknas cirka tre miljoner hushåll i Sverige årligen ha julgran och därtill kan läggas alla de hem som använder konstgjorda granar. Stearinljusen har bytts ut mot elektriska slingor vilket underlättat säkerhetsmässigt och många granar kläs med modemässigt pynt i senaste look.

Insekter och etylen
När julgranen tas in öppnar vi hemmet för tio tusen nya inneboende. Så många småkryp är det som följer med varje gran och det rör sig om allt från kvalster, osynliga för blotta ögat, till spindlar och olika insekter. De vaknar upp från sin vintervila när de kommer in i stugvärmen men som tur är vill de flesta ändå vara kvar i granen och har dessutom svårt att klara av den torra inomhusluften. Ett tips för att reducera det antal fripassagerare som ändå kan tänkas lämnar granen är att skaka av den utomhus efter att den tinat upp.
Granar släpper ifrån sig etylengas, precis som frukt och grönsaker gör. Gasen får blommor att vissna och blomma över i förtid vilket är bra att tänka på när gran, blommor och frukt ofta står i närheten av varandra under julen.

Tips för en fin gran
•Ju färskare huggen gran desto längre kommer den att hålla sig fräsch.
Har granen stått i minusgrader hela tiden efter nedsågningen håller den sig i regel fin ändå eftersom den gått in i en viloperiod under vintern.
•Inför intagandet av granen så börja med att såga av ett par centimeter av stammen så det blir en ny snittyta. Bäst är om stammen får plats i granfoten utan att täljas till eftersom vattenledningsbanorna annars kan skadas.
•Ställ granen i vatten, i ett svalt men frostfritt utrymme så den tinar långsamt. Sedan kan granen tas in och kläs.
•Tänk på att granen alltid måste ha tillgång till vatten. Välj en så rymlig granfot som möjligt.
•Vid hög rumstemperatur kommer granen att börja barra fortare.

Granfakta
Rödgran är en vanlig sorts julgran och heter Picea abies på latin. Ordet picea kommer från picis som betyder kåda och abies betyder barrträd.
Kungsgran är en ädelgran med Disneykarraktär. Den heter Picea nordmanniana på latin och har fått sitt namn efter den finska botanisten Alexender von Nordmann.
Blågran har blågröna barr och heter Picea pungens. Ordet pungens betyder sticka.
Gran är Medelpads landskapsträd.
En gran kan bli uppemot 400år gammal men i Sverige blir de i regel några hundra år yngre.
Granen är en så kallad sambyggare. Det betyder att han och honblommor sitter på samma träd.

Och du! Kom ihåg att på många platser anordnar föreningar bortforsling av din gran efter jul för en rimlig peng!

Krönikan återfinns också i veckans nummer av Falkenbergs Posten.

No Comments

Post A Comment