20 nov Novemersysslor
Behöver trädgården höststädas?
Tips inför vintern i dagens Deboras Gröna.
Ibland händer det att jag önskar mig sommar året om med sådan värme att svala klänningar är det enda som gäller och vattnet ligger klarblått med alldeles lagom badtemperatur dag efter dag.
Men så kommer hösten och jag blir helt betagen och förundrad av alla vackra färger, och i takt med att naturen vintrar in gör jag det samma och tycker att det känns helt okej att ta en paus från sommarmånaderna. Höstens luft är hög och klar, helt underbar att andas in djupt ned i lungorna.
Doften av höst och blöta löv är plötsligt naturligt härlig när all blomdoft försvunnit och i trädgården finns det ännu en hel del att fixa innan frosten.
Snart blir det vinter. Ja inte för att det känns som det ännu men november är en lurig månad och regnet kan vips bli till snö innan vi vet ordet av. Tid att bädda om ömtåliga växter och över en kopp värmande the fundera om krattningen verkligen behövs eller inte. Självklara och intressanta höstfunderingar som ger insikt om att våra fyra årstider är en gratis förmån.
Kupa
Rosor mår gott av ett extra skydd inför vintern. Kupa upp med jord eller sand runt deras stammar så de får ett extra gott skydd mot frosten. Det går också bra att packa torra löv som hålls på plats med granris runt stammarna vilket även fungerar bra till fjärilsbusken, Buddleja davidii, som kan vara lite känslig.
Löv
Löv som fallit i rabatter ger växterna ett gott vintertäcke.
Om det ligger ett tjockt lager löv på gräsmattan kan den bli skadad av att det får ligga kvar över vintern. Ett fiffigt sätt för att ta tillvara på naturens resurser är att klippa över löven med gräsklipparen så maskarna lätt kan ta hand om materialet och både gräs och mikroliv gynnas.
En liten mängd löv gör ingen skada men beroende på vilken sorts löv det är så förmultnar de olika snabbt. Till exempel eklöv tar lång tid på sig att förmultna och gör dessutom så att jordens PH-värde sänks, vilket är perfekt för rododendron och blåbärsbuskar.
Plocka ihop
Det är tillfredsställande att inför vintern ta in spadar, krattor med mera och göra dem vinterfina. Tvätta bort jord från spadarna och smörj sekatören så allt är tipp topp när våren kommer och skyddas mot väder och vind.
Krönikan i sitt originalutförande återfinns på Falkenbergs Posten.
No Comments