No digging, bygg dina odlingsytor på höjden!

No digging garden
Nio digging garden är ett begrepp som breder ut sig allt mer och betyder att man bygger odlingsytor på höjden ovanpå befintlig jord i stället för att gräva. Bra för den bekväme men också bra för jorden för på så vis får alla organismer i jorden jobba på utan att bli spadvända och hamna på fel djup i marken. Successivt kommer maskar och mikroorganismer arbeta sig uppåt i det nya organiska materialet som också blir till jord.
Att bygga på höjden kan göras med många olika material från gödsel till trädgårdsavfall. Metoden gör att du slipper rensa eller ta bort grässvålen på den plats du vill anlägga ett trädgårdsland utan kväver det i stället med tidningar eller kartong.

Tre odlingsetage
På sidan av vår tomt, den sidan som vetter ned mot grannens åker, lutar tomten mycket. Från början växte det sly, ogräs och ormbunkar över hela sluttningen och vid utbygge av huset fick det bli lagringsplats för utgrävningsmassor. En hel del sten av varierad storlek kom också dit och jag vet att någonstans i botten ligger delar av vår gamla källartrappa. 
Mycket utav jorden skulle komma till användning men av det materiel som blev kvar bestämde vi oss för att skapa tre stycken odlingsetage ned mot syd.
Två säsonger hade jag fått låna odlingsyta av en snäll granne som har åkrarna intill men jag har insett att ju närmare desto lättare blir det tid att hinna sköta odlingarna och för att inte säga vattna. 
Med tre etage får vi väldigt mycket yta och speciellt när jag nu byggt bäddar så blir ytorna väldigt effektiviserade med bestämda gångar emellan.

Först var sluttningen vild och ingen direkt framkomlighet fanns


och för en tid blev utsikten för prinsessan skymd där av en stor jordhög efter husets utgrävning.

Så bestämde vi oss för att förvandla ytan till tre odlingsetage. Traktorgrävaren har visat sig vara en väl vald investering. Den har tjänat oss många timmar och Jonas manövrerar den som om han inte har gjort annat. Till yrket är han rörmokare men mångfasetterad precis som jag vilket är mycket roligt!


En stenkant lades nedtill och den största stenen som syns i bild lyckades Jonas vända exakt som jag ville ha den. Egentligen var den för tung för maskinen men med lite trixande och tyngdlagen till hjälp rullade den över till rätt sida och kunde knuffas på plats.


Stenig och bitvis ogräsbeklädd yta men etagen färdiga.
Mellan det första och andra etaget planterade jag smultron av två olika sorter, jättedaggkåpa samt rosenkvitten som alla ska få ta plats i slänten och förhoppningsvis hålla ogräset i schack!


Lager på lager
Först fick hela ytan sin form och de olika etagen planades ut. Längst ned lades en kant med stora stenar och i etagen grävdes/spättades de större stenarna bort.
Allt ogräs fick vara kvar och jag började arbetet med att täcka bit för vit med ett tjockt lager tidningspapper. Ovanpå det lade jag kogödsel cirka tio centimeter. Gödslet var inte brunnet vilket det bör vara för att vara lätt att handskas med och lätt för växterna att dra nytta av. Obränd gödsel är kladdigt att hantera och kan bli för starkt för växterna men här hade jag inte möjlighet att få tag på annat så då får man tänka till lite extra.
Kogödseln som ligger i hög ett par år kallas för att den brinner. Den och halmen i den blir mycket varmt när nedbrytningen startar för att sedan svalna av. Varm kommer den bli här i de tunna lagren också men inte i närheten av vad dem blir annars. Dock är den väldigt näringstät och svårupptaglig för växterna när den inte är brunnen.
Ovanpå gödseln lade jag ett lager med ensilage. I många av bäddarna kommer jag ovan på det lägga ett lager matjord på toppen och sedan ensilage igen. Där jag sedan vill så krafsar jag bort en ränna av ensilaget så jag kommer åt matjorden och kan så i den. På så vis kommer ensilaget i de bäddarna både hjälpa till att hålla fukten kvar i och gödsla på samma gång.


Tidningspapper, kogödsel och ensilage.


Här är alla bäddar täckta. Förutom i jordgubbslandet ska det på ett lager matjord på toppen men det blir nog först till våren.
Skönt att ha så mycket förberett!


Plantera jordgubbar
I en av bäddarna bestämde jag mig för att göra ett jordgubbsland. Det var en rabatt som låg i hörnet, formad som en trekant och den var lite större än de andra. 
Först lade jag ut jordgubbsplantorna ovanpå ensilaget för att se var jag ville plantera dem De fick hamna tätare än de borde för jag har inte utrymme för något jätteland och många plantor över ändå som måste ned i jorden på annan plats
För att jordgubbsplantorna inte skulle hamna an mot gödseln grävde jag en liten grop och fyllde med matjord i gropen innan plantan planterades. På så vis kommer rötterna hinna växa på sig ett tag och gödseln börja brytas ned innan de tu möts.
På den här odlingsytan hade jag hunnit lägga på lite matjord för att hålla ensilaget på plats. Därför lade jag på mer ensilage mellan plantorna så ogräs ska hållas borta.


Många plantor blev flyttade men jag måste ändå göra ett jordgubbsland till fär att alla ska få plats. 


Ombäddade får de nu vänta till nästa säsong. 

Här på filmen kan du se hur jag gjorden vid jordgubbsplanteringen!


På höjden och på djupet
Undan för undan kommer bäddarna att sjunka ihop genom förmultningsprocessen så allt eftersom behöver nytt material föras på. Efter några år brukar naturen sköta om att jorden blir lucker och fin en bit ned på djupet. Ja där det inte finns stora stenar och källartrappor så klart!



I odlingslådorna som också finns högst upp på odlingsetagen lade jag i ett lager med trädgårdskompost underst, sedan kogödsel, ett lager tidningspapper igen, ensilage och kogödsel igen. Som en organisk tårta. Överst där kommer jag också lägga matjord för att kunna så.

Kolla in kompostmaskarna!
Komposten var bara delvis nedbruten och det kryllade av röda fina kompostmaskar i den! Tänk vilka skickliga nedbrytare
de är och dessutom är deras avföring prima gödsel!
Runt lådorna och i gångarna mellan odlingsytorna kommer jag att lägga ett lager med träflis när vi så småningom flisar upp sly som kapats i skogen.
Intill lådorna står barnens studsmatta. Runt om allt kommer mer tidningar och flis läggas ut. Sedan kommer jag gräva hål här och var i ytan för plantor av gurka, squash och olika pumpor. Kommer bli kanonbra!

Tänk så fint det kommer att växa på hela odlingsytan nästa år!

 

No Comments

Post A Comment