27 feb Så här odlar du dina perenner
Så här odlar du dina perenner! Några lätta knep gör det lätt, roligt och dessutom mycket prisvärt.
Olika frön gror på olika sätt
Perenner är sådana växter som kommer tillbaka år efter år. En del är gröna året runt medan andra vissnar ned för att sedan växa upp igen nästa år. Många sorters perenner gror mycket lätt medan andra behöver lite mer pyssel för att komma igång. De ljusgroende sorterna som gror i vanlig rumstemperatur tycker jag är de enklaste. Av dem vill vissa bli täckta och andra inte och i regel gror det fint i alla krukor.
En del frön behöver stratifieras. Det betyder att de behöver en eller flera köldperioder för att kunna gro. De fröna sås i rumstemperatur och får stå varmt en månad sedan i kylskåp en månad. Proceduren upprepas tills fröna gror.
Om du stratifierar frö så tänk på at inte stoppa dem i frysen. Det kan bli allt för kallt. Däremot brukar de klara av att vara utomhus.
Gör så här:
Jord och såjord
Börja med att ställa upp så många småkrukor du behöver intill varandra. Jag tycker att fyrkantiga är lättast att använda av utrymmesskäl. Alla behållare med hål i botten går att använda men tänk på att de inte ska vara så stora för då blir jorden för blöt och kall för de små fröerna.
Häll i planteringsjord med en stor skopa över alla krukor på en gång och fördela den jämnt.
Fyll krukorna till 2/3 med planteringsjord. Jag använder mig av Hasselfors ekologiska naturgödslade jord. 1/3 överst fylls med sojord. Det här gör att fröet får gro i den näringsfattiga jorden, vilket många fröer föredrar, och när den lilla nya plantans rötter växer på sig når de ned i den mer näringsrika planteringsjorden. Genom att göra så här behöver jag inte ha bråttom att plantera om de små ömtåliga plantorna.
Se till att det finns en liten bit kvar upp till kanten när krukorna är fyllda.
Tryck till
Tryck till ytorna i krukorna lite lätt genom att ta en kruka och ställa i en annan. På så vis får du en planare yta att så dina frön på.
Så och täck
Så dina frön och se efter på påsen hur om och mycket de vill bli täckta med jord. Ibland förslås andra material som exempelvis eller grus.
Jag brukar använda mig av en stor hushållssil och pudra såjord över fröna. På så vis blir det bara lätt fin jord utan klumpar som täcker.
Kom ihåg att namna dina sådder. Man kommer sällan ihåg vad som såtts annars.
Vatten
Ställ krukorna i ett tråg och vattna i tråget så krukorna står i lite vatten. Känn då och då efter hur mycket vatten de sugit åt sig. Även ytan ska kännas fuktig. Häll på mer vatten om det behövs eller häll av om det blivit för mycket.
På så här vis vattnar jag hela tiden min sådd enda tills de är färdigväxta. Metoden gör att rötterna söker sig nedåt i krukan och dessutom hålls ytan slät och fin och alla frön ligger snällt kvar på sin plats.
Tilläggsbelysning
Nu behöver sådden värme och tilläggsbelysning.
Det går fint att ha sådden inne i rumstemperatur men den måste ha extrabelysning.
Först är avståndet mellan ljus och kruka inte så viktigt men efter uppkomst ska belysningen hållas på ett avstånd av 20cm från sådden och vara på i 12 timmar och släckt i 12 timmar.
Använd gärna en timmer för att ha koll på läget!
Min sådd för först hamna i en odlingshylla som i år står i köket och lyser som solen.
Efter uppkomst ska de stå svalare, kring 15-16grader och då använder jag mig av vanliga takarmaturer med varmivta lysrör, två st/armatur. De ropade jag in på en auktion för en billig peng och de har fungerat alldeles utmärkt! Jag har också prövat slyspeciallysrör men fick byta till de förstnämnda då den sådden växte mycket sämre än resten.
Nu börjar det bli bråda dagar för mig eftersom mitt odlingsrum håller på att förvandlas till kontor så ett nytt måste ställs i ordning! Det är hög tid, för som du kan se har chilin börjat titta upp.
Behåll fukten
Fukten som finns i krukorna kommer att vara ett bra tag men ytan torkar ut ganska fort. Vattna över ytan med en stänkflaska (en sådan som är för tvätt) så den hålls fuktig.
Hinner ytan torka ut då och då kan groningen fördröjas och fröna i värsta fall dö om de börjat gro.
En genomskinlig plast över sådden kan hjälpa till att behålla fuktigheten. Kom ihåg att den inte får liga tätt utan det måste komma in luft till sådden.
Många ljusgroendse perenner sås på samma sätt som chili. Vill du läsa mer om hur chili sås och se en film om det så klickar du här.
Mina sådder
Jag tycker att februari är en bra tid för att så perenner. De har längre etableringstid än ettåriga växter och behöver därför komma i jorden tidigare.
Jag har nu sått 35st småkrukor med ett gäng fröer i varje. Lätt matematik förtäljer att om jag får ut tio plantor från varje liten kruka så har jag 350st plantor att sköta om tills utplantering är möjlig. Det blir en hel del!
Jag sådde dem en sen kväll i köket. Jorden fyllde jag på i krukorna i ladugården men tänk så mycket jorde det blev ändå på köksbänken! Tvätta, tvätta!
Sådden består av 20st olika sorter och kommer från Örtagårdens Plantskola och Impecta fröhandel:
Echinacea ’Hula Dancer’, Echinacea ’Magnus’, Echinacea pallida, Eupatorium maculatum ’Atropurpureum’, Eupatorium ’Iwory Towewrs’, Gypsophila paniculata, Sanguisorba officinalis, Astilbe chilensks var. pumla, Gaura ’Summer Breeze’, Perovskia atriplicifolia, Allium cernuum, Agastache rugosa ’Liquorice White’, Aconitum napellus, Rodgersia pinnata, Lavandula angustifolia, Clinopodium nepeta, Anaphalis margaritacea ’Neuschee’, Artemisia ludoviciana.
Av gräs har jag bara sått mer av Sesleria nitida som jag också sådde i fjol med fint resultat. Min plan är att beställa fler sorters gräs för sådd. Jag hoppas att hitta många roliga sorter!
Tack för at du läser min blogg!
Inom kort kommer du att kunna prenumerera på mitt nyhetsbrev för att inte missa nya tips och trädgårdstankar!
No Comments