19 nov Planteringarna fortsätter
Som jag tidigare nämnt går det utmärkt att plantera på hösten. Så länge det går att gräva kan du plantera, förutom några känsligare sorter som hellre vill komma i jorden under våren.
Grävningarna kring huset fortsätter och det gör att diverse perenner måste flyttas allt eftersom.
I en sluttning där bergets skrapades fram hann en mindre rotklump av två fylliga pioner räddas från jordmassorna. Den kommer säkert att ta sig fint på sin nya växtplats och växa sig stor igen.
Det sägs om pioner att de vill växa orörda på samma plats länge för att bli fina men jag har av egen erfarenhet sett att de visst går fint att dela och flytta. Däremot vill de inte bli planterade för djupt utan med rotklumpen bara strax under markytan för att må bra och blomma. Just den här sorten blommar med röda, lätt fyllda, doftande blommor. Troligen är de planterade för många många år sedan när ett mycket trädgårdsintresserat par bodde här på gården.
Jag passade också på att plantera en näva, Geranium, som jag fått i gåva. Kolla in vilken växtkraft! Den håller formligen på att spränga sig ut ur krukan med sina rötter.
Nävor är mycket tacksamma att dela. En ”tuva” kan delas till många småplantor som lätt tar sig på sina nya växtplats.
Sorten på bilder har kraftiga utskott som växer ovan mark och planteras därefter.
En liten spindelvävstaklök hittades liggandes på gruset utmed huset. Nu är den planterad tills vidare i en pallkrage bland andra taklökar. Taklök har ytliga rötter och klarar att etablera sig trots att de som i dennes fall i princip saknar rötter.
Här i Bergvik, Falkenberg, är jorden mycket fuktig. Skulle du bo på en plats där marken är torr så är det bra att vattna i samband med plantering. Den här tiden på året sköter naturen i regel det själv men tidigare på hösten kan det vara viktigt att hålla efter med vatten.
No Comments