Regn ger ny energi och örtagården blomstrar

Örtagården har fått sig ett rejält uppsving efter de senaste veckornas små skurar som kommit. Många gånger har det regnat på natten vilket är optimalt då avdunstningen är som lägst och dessutom har temperaturen varit lägre några dagar här i Bergvik.

Salvia officinalis

Salvia har gamla anor och namnet officinalis antyder har den tjänat som läkeört.
Mina salviaplantor klippte jag ned för några veckor sedan då de vad höga, glesa och överblommade. Nu har de fått ny fart och är fylliga och fina igen.
Salvia är så gott för halsen vid förkylning! Ta några blad och lägg i varmt vatten. Det lenar! Dessutom doftar de ju så gott och blir ett vacker inslag i rabatten med sina grågröna blad. Passar lika bra i perennrabatten som örtagården.

Origanum vulgare

Vulgare betyder vanlig och min vanliga oregano blommar och blommar. Den sätter hela tiden nya blommor utanför de gamla vilket du kan se om du tittar noga på blomställningarna. En given matkrydda men också söt i små örtbuketter. Oregano är en bra fjärils och humleväxt. 

Origanum ’Hot and Spicy’

Den här sorten är högre och blommar i vitt. Bladen har en stark, het smak. Det är mycket överraskande hur mycket styrka som finns i ett enda litet blad. Skiljer sig mycket från vulgare.

Hyssopus officinalis

Isop är en vacker ört som har en starkt parfymerad smak enligt mitt tycke. Ingen krydda jag använder så mycket av i köket men älskar den i örtagården. Just nu står den givakt med sina långa blomsterax vända mot ljuset. Efter vintern har bara den vita överlevt men innan hade jag den i blått också.

Rosa ’Sommerwind’

Rosen ’Sommerwind’ har ovanligt små blommor i år på grund av torkan. Dock har den hela tiden satt nya knoppar och blommar sött. Tyvärr är rosen doftlös men frisk och härdig. Trivs i de flesta lägen även i ytterst blåsiga havsnära planteringar.
En mycket användbar rabattros som blir uppemot 70 cm hög och ingår i Moderna Buskros-gruppen.
Visste du att alla rosor tillhör släktet Rosa? Därför heter även gula rosor Rosa.

Malva moschata


Myskmalvan blommar ihärdigt med lilarosa blommor. Blommorna står sig länge som snitt och är utsökt i buketter. Myskmalvan kan variera i höjd från 60-100cm och trivs tillsammans med andra växter för att få stöd kring fötterna.
I de vackra fröställningarna gömmer sig pyttesmå, blanksvarta frön och plantan är duktig på att fröså sig. Den riskerar för den skull inte att bli ett aggressivt ogräs utan de små nya plantorna som kommer upp är lätta att rensa bort eller flytta till en mer passande plats.

Tillsammans med de skönheter som nämnts blommar också Echinops bannaticus blå bolltistel, rosorna ’Nearly Wilde’ ’Ole’ ’White Haze’ och en okänd och en blomsterböna som sent om sider satte fart.

Rosa rugosa ’Hansa’
På andra sidan tomten spirar en sann överlevare, vresrosen ’Hansa’.
Rosen stod på platsen när huset köptes men då insnärjd med sly och hallonris. När ytan skulle rensas upp och planas ut grävdes rosen bort men som alla vresrosor sprider den sig med rotskott och livskraftiga rötter fanns kvar och upp spirar nu en ny, frodigt grön buske. Roligt tycker jag som gärna vill ha den där!
’Hansa’ har ett fräscht grönt bladverk och remonterar hela sommaren med kraftigt rosalila fyllda blommor som doftar underbart. Kronbladen är vackra att strö över en sallad. Smakar starkt av ros! 
Busken blir hög och fyllig, fin sort också till häck.

 

No Comments

Post A Comment