13 maj Så här planterar jag måbärshäck!
Den lilla byn vi bor i heter Bergvik och vad jag förstår är det just vår gård som också kallas så. Hur har ni det i Bergvik? brukar en av grannarna fråga när vi möts och det låter så rart tycker jag.
Rent praktiskt kan jag också se naturens form kring gården, att vi faktiskt bor i bergets vik. Här är en ganska lättarbetad jord men med en botten av lera. Läget gör att det rinner fukt från berget ned mot gården så trots att det är torrt i markerna generellt kan vi ha det fuktigt.
Det passade mycket bra i veckan som gått eftersom jag kom igång med flytta växter från den tillfälliga planteringen till den nya rabatten utmed innergården.
Vill du också plantera häck är det hög tid nu innan det blivit allt för varmt.
Jag planterade måbärshäck, Ribes alpinum, utmed hela muren. Tidigare har jag jordförbättrat rabatten med brunnen kogödsel och matjord så jorden var förberedd.
Brunnen gödsel betyder att den legat ett par år och påbörjat förmultningen. Perfekt jordförbättring och gödning.
Jag började med att gräva en ränna.
Sedan placerade jag i häckplantorna som jag först klippt av så de bara var ett par decimeter långa. Om rötterna är långa kan de också klippas, med de här rötterna var okej.Vanligtvis rekommenderas det att måbär sätts med tre stycken per meter men jag hade många plantor och satte dem tätt.
Jag vill att häcken ska bli en låg kompakt inramning till ros och örtagården. Den ska ge en känsla av buxbomshäck som sedan gammalt växt runt örtagårdar men kommer att växa betydligt raskare till önskad höjd.
Sedan vattnade jag över rötterna i rännan. Vi har en egen dagvattenbrunn med handpump som är perfekt till bevattning med vattenkanna och som du kan se på bild ett så var marken redan fuktig en bit ned så det behövdes inte så mycket vatten. Mycket bara, eftersom alla bör värna om att använda vatten sparsamt då grundvattennivåerna är så låga. Alla kan vi göra skillnad för miljön!
Efter vattningen fyllde jag på med jord på med hjälp av händerna den vänstra sidan och höll i plantorna så de till viss del blev inbäddade runt rötterna och stod stadigt. Sedan tog jag spaden och fyllde på jord på den högra sidan. Hela tiden använde jag mig av den jord jag i steg ett grävt bort. (Även där det ser ut som tomrum finns det plantor men utan blad.)
Det gör inget att raden inte är spikrak för det syns ändå inte när den vuxit upp och breddat sig.
Jag trampade till lätt intill hela häckraden på båda sidor som du ser på bilden. Det för att rötterna ska få god kontakt med jorden. Efter det vattnade jag intill plantorna en gång till.
Nu står häcken på sin plats, grön och fin och jag känner mig lycklig!
Stommen är klar och jag kan flytta resten av växterna som är tänkta att stå där.
Utsidan av planteringen, ut mot vägen, kanske du undrar vad det ska bli med den? Där växer lite av varje i dagsläget men jag lämnar den biten lugnt till framtiden och sätter nu fokus på insidan.
Prioritering, inte alltid lätt när det finns mycket att göra.
No Comments