Vinterodla med Sara Bäckmo

Är det möjligt att odla grönsaker på vintern? Sara Bäckmo visar att det faktiskt går och vill gärna inspirera fler att vinterodla.

Förra söndagen föreläste trädgårdsprofilen Sara Bäckmo i Köinges bygdegård för en stor skara åhörare. Sara är känd för sin egen trädgård som hon kallar för Skillnadens Trädgård där hon för cirka sju år sedan började odla mat och nu kan skörda grönsaker för hela familjens behov året runt.
Sara är journalist och influenser parallellt med sitt författarskap och har hittills skrivit tre böcker om sina odlingar. Den sista boken heter Vinterodling och det var om det hon kommit dit för att berätta mer om.


Sara Bäckmo med sin senaste bok Vinterodling, skörda när det är kallt.
Sara bor med man och fyra barn i byn Bökebacken. Där odlar hon på 500 m² av familjens tomt på 1200 m²  så de har grönsaker året runt.

Att så på vintern
En hel del frön är härdiga och tål att sås på vintern för att sedan ligga snällt och vänta på vårens värme och ljus för att gro. Sara bredsår många grönsaker på vintern vilket går ut på att hon över en förberedd jordyta strösslar ut frön med öppen hand. Skulle jorden vara frusen eller rent av täckt med ett lager snö spelar ingen roll. Däremot kan sådden behöva skyddas mot djur och nyfikna barn!
Tre av hennes favoriter för höstsådd är spenat, vinterportlak och vintersallat. Skulle de gro redan nu måste de skyddas över vintern och under de kallaste månaderna växer de knappt något på grund av att de får för lite ljus.
Den viktigaste bladgrönsaken i Saras trädgård är vintersallat, ofta kallad Mache i butiken. Sås den i juli – augusti kan den skördas hela hösten och vintern då den tål ned till minus 30°.


Nyligen har Nelsson Garden gett ut en kollektion fröer i samarbete med Sara Bäckmo för alla oss som vill odla och skörda året runt.

Näring till jorden
För att grönsakerna ska ha tillgång till näringsrik jord när de ska börja växa prepareras Sara sina odlingsytor för vintersådd nu. Hon gräver bort det översta jordlagret i trädgårdslanden och sedan fyller hon på med organiskt material som exempelvis rens, löv, kompost och gamla växtdelar. Behövs lite extra näring, om det exempelvis är mycket löv, så använder Sara sig av urin eller nässelvatten.
Överst lägger hon tillbaka jorden och gör ytan slät och fin för sådd. På så vis har hon som en nedgrävd kompost och hon använder aldrig djurgödsel.

Tåliga växter får stå kvar

För att kunna skörda många grönsaker även på vintern odlar Sara mycket av sådant som kan stå kvar i landen. Det är ett bra knep för att slippa förvaring och onödig hantering.
Några av de köldtåliga grönsaker som hon har kvar ute på vintern är svartrot, som blir en delikatess att ta till när potatisen börjar tryta, vintermorötter, grönkål av olika slag, palsternacka, vintersallat och purjolök. Purjolöken ’Musselburgh’ har torrare blad tål därför bättre att frysa.

Förbättra ditt odlingsläge

Genom att skydda växterna på olika sätt kan man förbättra odlingsförhållandena med flera odlingszoner. Varje åtgärd kan förbättra din odlingsyta med en zon berättade Sara. Det du kan använda dig av är exempelvis fiberduk, en tunn vit duk som är gjord i ett mycket lätt material och kan läggas direkt över växterna som skydd. Har du därtill en odlingslåda med lock så förbättras din odlingsyta med två zoner. Står lådan dessutom i ett tunnelväxthus så har du med andra ord förbättrat läget med hela tre zoner!

Kvällens summerad
Det är härligt att få inspireras av Sara Bäckmo! Hennes odlingsglädje formligen lyser och det smittar av sig. Föreläsningen var indelad i två delar med fikapaus i mitten. Ett fika som passade alla med morotskaka och chokladboll sötade med agavesirap och dadlar. Kvällen var ett lyckat initiativ av fotografen och entreprenören Linda Tengvall och hennes nättidning DAGG
Många av kvällens besökare köpte med sig fröer och Saras bok om vinterodling hem.  Jag för egen del fick inse att vi har nog med att planera trädgården i år. Men för alla er som vill vinterodla, sätt fart!
Inspireras mer av Saras odlingar och köp hennes böcker här.

Artikeln i sitt originalutförande finns på Falkenbergs Posten.

No Comments

Post A Comment