03 jun Tid för fläder
Det finns ätlig fläder och giftig fläder. Plocka rätt och använd den till saft och andra godsaker.
Fläder, gott till mycket
Fläder är en lättskött buske med både blommor och bär som går att använda till olika godsaker. Flädersaft av blommorna smakar sommar och helt underbart och läskar gott en varm sommardag.
Vanlig ätlig fläder går under det latinska namnet Sambucus nigra. De har flata flockblommiga blomställningar. Flockblommor betyder att varje blomma egentligen är sammansatt av en mängd små blommor som bildar en helhet.
Hinner du inte med blommorna så blir det gott att göra fläderkapris av de gröna omogna bären. (Recept återfinns på hemsidan www.deboragarden.se) Salt, sött, syrligt och i varje bär finns en liten kärna som gör dem krispiga att tugga. Ett gott tillbehör till middagen eller en annorlunda present att ge bort.
När bären mognar skiftar de mot grönlila och slutligen blir de mörkt svartlila. Även de går att använda till saft och sylt, vilket jag ska pröva för första gången i år. Småfåglar är också förtjusta i bären och får ett gott skydd i de storväxta buskarna.
Andra bladfärger
Vill du ha ett dramatiskt inslag i trädgården så finns det inom den ätbara gruppen av fläder några rödbladiga sorter. De blommar med ljusrosa, doftande blommor och har ett mörkt vinrött bladverk. Sorten ’Black Lace’ har tunt flikiga blad och blir en vid buske medans sorten ’Black Tower’ har bredare blad och blir pelarformig i växtsättet.
En mjukare framtoning, men också den med en snygg kontrastverkan mot trädgårdens alla gröna växter, har den gulbladiga sorten Sambucus nigra ’Aurea’.
Alla buskarna är anspråkslösa och trivs, precis som den grönbladiga, i de flesta lägen i sol eller halvskugga.
Ätlig fläder är en förvedad buske med flata blomställningar.
Giftig druvfläder med toppiga blommor.
Giftig eller ätbar?
Den ätliga fläderns släkting druvfläder, Sambucus racemosa däremot är viktig att se upp med eftersom den är giftig.
Druvflädern blommar tidigare än vanlig fläder och har en toppigare form. Bären är först gröna för att sedan mogna och bli röda. Hos oss här i Bergvik har druvflädern redan blommat över för i år och börjat utveckla små bär men ett år blommade den och en vanlig fläder samtidigt och det kan förvilla. Den vanliga stod då i ett extra gynnsamt läge och var tidig med de första blommorna.
Har du möjlighet att klippa en gren av båda sorter så finns det även där en avslöjande detalj. Den vanliga flädern har vit märg medan druvflädern har brun. Det måste vara en grövre, förvedad gren du klipper för de unga skotten är ljusa inuti på båda sorter.
Druvfläder är också vanlig den ute i det vilda så var säker på vad det är du plockar.
Sommarfläder, Sambucus ebulus, är ytterligare en sort att se upp med. Örtartad och dryga metern hög. Påfallande lik vanlig fläder i men med röda ståndarknappar i blommorna och giftig.
Dags att plocka blommor och göra saft!
Flädersaft
40 st blomklasar
3 st ekologiska citroner
1½ l strösocker
50 g citronsyra
2 l vatten
1 st kanelstång
Gör så här:
Skölj blomklasarna. Skölj citronerna och skär dem i tunna skivor. Eftersom citronerna används hela med skal är det trevligast med obesprutade ekologiska citroner.
Koka upp vattnet och tag från värmen. Rör ned sockret i vattnet.
Blanda bomklasarna med citronskivorna, lägg i kanelstången och pudra över citronsyran. Häll på sockervattnet och rör om. Låt stå övertäckt i rumstemperatur i två dygn, rör om ett par gånger. Sila sedan saften genom en silduk och häll upp den på rengjorda glasflaskor. Förvara i kyl eller frys in.
Tips!
Av den koncentrerade citronsaften kan man göra flädergelé. Smakar underbart!
No Comments