Tre vintergröna växter

I veckans Deboras Gröna vill jag tipsa om tre vackra vintergröna växter för trädgården. Vintergrönt är skönt och här på Bergvik finns det många vintergröna perenner, buskar och klätterväxer och fler ska det bli.

Buxbom
Buxbom finns på flera ställen i vår trädgård. De är planterade i små grupper och klippta till runda bollar, eller på väg att bli bollar. Klippningen gör jag med en handhäcksax ett par gånger per säsong under sommarhalvåret men det går också bra att beskära buxbom under vårvintern och med en motordriven häcksax. Som friväxande hade de kunnat bli uppemot tre meter höga.
De exemplar av buxbom jag har heter på latin Buxus sempervirens där det sista namnet betyder ständigt grönskande. Blommar gör de men med intetsägande gulgröna små blommor.
Buxbom kan få svampangrepp, så kallad buxbomssot, som i värsta fall kan ta kål på växten. Bästa skyddet är att se till att plantan inte står för torrt och att ge den en väl sammansatt gödning som också gynnar mikrolivet i marken. Kompostjord och nässelvatten gillas skarpt!

När vi flyttade in på gården växte det en stor buxbom, nästan två meter hög, en bit från entrén. Vid dräneringsarbete runt huset behövde den flyttas och låg då ovan jord en tid så en hel del av rötterna torkade. Det enda sättet att rädda busken blev att beskära den hårt och jag bestämde mig för att forma den som ett litet träd med öar av grönt här och var där grenarna tillät. Under sensommaren i år syntes nya fina skott så med tiden kommer bollarna bli fylliga och runda.


De nya skotten på buxbom är ljust gröna. I år fick bollarna nya skott ända in i november på grund av det milda vädret.


Lagerhägg
Lagerhägg är en städsegrön buske med blanka, läderartade blad. I vår trädgård finns det ingen lagerhägg ännu men de jag tänker plantera heter Etna och ’Piri’.
Etna kan bli uppemot två meter hög och har ett kompakt, äggrunt växtsätt med mörkt gröna, ovala blad. Toppenfin året om och de nya skotten är bronsfärgade, där av sortnamnet.
’Piri’ är marktäckande och blir cirka 70cm hög och växer kuddformigt. Fin att ha i framkant av olika planteringar.
Efter vintern kan en del av lagerhäggens blad bli bruna. Klipp bort det som behövs i början av mars.
Lagerhägg blommar med vita blommor i lösa klasar som efterföljs av svarta bär. Dens latinska namn är Prunus och ingår följaktligen i samma släkte som körsbär och vanlig hägg.


Klätterbenved
Klätterbenved är en trevlig vintergrön klätterväxt som också passar fint som marktäckare och som trivs i både sol och skugga. Den trivs både i sol och skugga och blommar med små, tämligen oansenliga blommor, så det är de fina bladen man vill åt.
Här på gården intill en stenmur finns en pytteliten nyplanterad planta av Euonymus fortunei var. vegetus, storbladig klätterbenved, vilken jag fick som stickling för ett år sedan. Den kan bli drygt två meter hög om den får chansen men jag kommer att hålla den betydligt lägre vilket kommer resultera i nya sticklingar.
Sticklingar av klätterbenved gör jag så här:
Klipp 7cm långa sticklingar
Spara bara två till tre blad i toppen på varje
Stick ned två tredjedelar av sticklingen i fuktig mager jord
Avvakta tills du ser att i krukans bottenhål att de börjat rota sig

Klätterbenved finns också med vitbrokiga eller gulbrokiga blad. Snygga kontraster som lyser upp på skuggiga platser.


Liten blir stor och i fjol var den här plantan bara en liten stickling.

Krönikan i sitt originalutförande återfinns i Falkenbergs Posten.

 

 

 

No Comments

Post A Comment