16 mar Upptäck nygamla trädgårdsdofter
Att låta sig inspireras av andra trädgårdsentusiaster är mycket berikande tycker jag. En föreläsning i förra veckan av Karin Berglund på biografen i Falkenberg gav odlingslust och nu doftar det av både blom och kogödsel på vår lilla gård i Bergvik.
Förra torsdagen föreläste Karin Berglund, känd trädgårdsförfattare och journalist om ”En trädgård – vad ska man med den till?”. Säkert var ni många med mig som var där och lyssnade och inspirerades.
Karin berättade att hon ville ha dofter i sin trädgård. Helst hela året, varje månad och varje vecka, ja kanske till och med varje dag. Men är det möjligt? Hur skulle det gå till? hann jag tänka innan hon började berätta om de olika växterna som doftade i hennes trädgård.
Det första hon nämnde var hur gott snödroppar doftar. Att lukta på dem hade jag aldrig tänkt på. Jag gick ut i trädgården till snödropparna som vid förra krönikan stod i knopp och som nu hade slagit ut till små vita kjolar över de inre grönfläckiga kronbladen.
En och en plockade jag försiktigt blommorna genom att dra blomstjälken rakt upp ur bladen. Det blev en näpen liten bukett som lagom passade i den minsta glasvasen. Bedårande! Jag kupade händerna runt blommorna och doftade. Mycket riktigt, snödropparna doftade av en söt ganska stark honungsdoft.
Hädanefter kommer varje blomma som tittar upp i trädgården att bli noga luktad på, även om jag inte tror de doftar. För det är något speciellt med doft, de minnen som förknippas med dofter sitter kvar längst av alla.
Så välkommen vår, med doft av jord, blom och vind, du är efterlängtad!
Just nu i trädgården
Odlingsåret har börjat så smått på gården och i helgen fick jag två rejäla skopor kogödsel levererade. Det är färsk gödsel så den värmer en hel del.
Jag satte två pallkragar på varandra och fyllde upp till hälften med kogödseln som är blandad med halm. Överst lade jag sedan ett lager med vanlig planteringsjord och i den sådde vi spenat och sallat. Till lock fick bli två stycken gamla fönster.
Känslan av att få stoppa fingrarna i jorden och börja odla var helt magisk och trots att det snart går att odla på friland så kunde vi inte vänta. Det gav mersmak så i morgon ska jag göra några stora odlingslådor också.
Sallaten vi sådde är en cossallat och heter Lacuta sativa Rouge d’Hiver och får läckert rödgröna blad i upprätta huvuden. Spenaten heter Spinacia oleracea Bordeaux F1 och får mörkt gröna blad med röda stjälkar och bladnerver.
No Comments