16 maj Välkommen till vår nya trädgård i stan!
Välkommen till vår nya trädgård i stan!
I december flyttade vi från vårt totalrenoverade och utbyggda 20-tals hus med dryga 7000 kvadratmeter tomt till ett klassiskt 70-tals hus med knappt 700 kvadratmeter.
Från landets vidder, skogar och tysthet till häckar, grannar och ljud.
Kontrasterna var många men nu är vi här och ojojoj som vi trivs! Jag var tydligen ingen landet-tjej trots allt utan älskar verkligen att bo i stan!
Närhet till mycket, cykelavstånd till aktiviteter, fullt av barn i grannskapet, ljud av andra människor och inte minst så gillar jag vår nya trädgård.
Den må vara mycket mindre än den förra men med facit i hand hade jag klarat mig med ännu en mindre.
Trädgården är inramad med häck på en och en halv sida. Den västra mot en granne och halva norra mot en gång och cykelväg.
Baksidan av tomten, mot nästa granne, är avdelad med en blandat buskplantering där många buskar trivs. Rododendron, syrén, blommande vinbär, vingad benved, schersmin, spirea, fläder, en paradisbuske och vildsådda växter finns det med: spärrgrenigt oxbär, mahonia och idegran.
Tomtens östra sida vetter mot en tennisplan och på den lilla allmänning som avgränsar mot vår tomt växer en ridå av grönbladig smällspirea.
När vi flyttade in fanns det på den här sidan två njurformade rabatter på gräsmattan som troligen förr var riktiga smycken att se på inifrån vardagsrummet, och två kullar mot sidan med smällspireorna.
Då den första rabatten togs bort gick nästan all jord från den mindre kullen åt för att fylla upp. Den andra njurformade rabatten hade den stora ormhasseln i sig som vi ville ha kvar så där fick den nya rabattkanten ta en sväng ut för att omfamna den. Med ens skapades liv av det asymmetriska och mjuka.
Kullarna hade jag från början tänkt ta bort men bestämde mig för att i stället integrera dem med trädgården. De rensades omsorgsfullt och har nu buskar, perenner och lökar planterade i sig.
I den stora kullen finns det dessutom en självsådd flerstammig lönn som vår yngsta dotter gillar att klättra i så det var ytterligare en orsak att ha kullen kvar.
Framsidan av tomten med den halva häcken kändes allt för öppen och insynen mot vardagsrummet var stor. Där bestämde vi oss för att bygga en hög spaljé med grind. Vid spaljén på höger sida om grinden har jag planterat en japansk klätterros, som blir vild och stor, två klematis och på vänster sida.
Det finns finns gott om välgjorda stenarbeten i vår trädgård. Bland annat en rabattkant som går utmed buskplanteringen på trädgårdens baksida. Stenarna låg från början på tvären och var mossbelupna men genom att vända dem på längden och upp och ned kommer de räcka de till mer och ser nästan nya ut i ett nafs!
När man lägger raka stenar i bågform, utan att såga dem, så bildas små glipor men om de fylls med fyller vi med sand eller stenmjöl syns de knappt.
Gräsmattan är lite högre än stenarna men jag lät det vara så för jag har en tanke att inom kort lägga om en bit av rabattkanten i en annan formation.
För ett par veckor sedan fick vi hjälp av en kranbil att gräva ut längsmed garaget, och rakt in på baksidan. Sträckan inramades sedan med marksten och fylldes med mörkgrått kross. Utmed häcken blev det en smal rabatt som sedan planterades med funkior i olika bladfärg. På krosset som sträcker sig in på trädgårdens baksida ska köksträdgården anläggas i byggda lådor som målas mörkt grå. Så kul att få köksträdgården på plats så jag hinner odla där i år! Ärtor, sallat och annat gott.
Men var ska jag plantera de gula hösthallonen? Hallon växer snabbt och sprider sig som ogräs så en pallkrage blir fort full.
Och var ska jag plantera mina små lavendelplantor? De kunde bilda en liten häck men frågan är var?
Dessutom har jag några spön (= smala unga träd, ej uppstammade, utan krona) av päron som jag vill göra en spaljé av. Ja det finns mycket att göra och det är härligt att få skapa nytt på en begränsad yta!
Så roligt att just Du delar trädgårdens utveckling med mig! Följ det dagliga arbetet på Instagram Elin Debora.
Jag önskar dig en fin sommar!
No Comments