Visste du att, om prydnadsgräs

Nu står prydnadsgräsen halmgula och torra och skräpar dessutom en hel del. Men det är precis i sin ordning och snart kommer de igång igen om det inte är en bambu som har blommat…

Prydnadsgräs finns i många olika höjder och utseenden och är perfekta som kombination med andra växter. Dess vajande strån och vippor ger en extra dimension till trädgården och är dessutom snygga hela vintern i frostskrud. Visste du föresten att perenna prydnadsgräs ska klippas ned först nu på våren? Klipps de på hösten riskerar man att vatten tränger ned i de ihåliga stråna och rotsystemet ruttnar så plantan dör. De döda stråna fyller alltså en funktion.
När nya gröna skott tittar upp ur marken i tuvan så är det lagom att klippa bort allt visset.
Vintergröna gräs kan behöva skydd mot den starka vårsolen. Linda juteväv eller så kallad skuggväv runt plantorna så hjälper du dem tills marken tinat och de åter igen kan suga upp vatten.
I dagens Deboras Gröna vill jag tipsa er om några riktigt läckra grässorter!
Titta in på min hemsida för att hitta länkar till de nämna grässorterna.

Miskantus, givna favoriter
Inom miskantusgräsen återfinner vi många av de vanligaste gräsen vi ser i trädgårdar här i Sverige. Miskantus, eller Miscanthus som det heter på latin, får ofta vackra, fluffiga vippor i slutet av sommaren/början av hösten. Miskantus vissnar på hösten och kommer åter på våren.
Lilla ’Sioux’ blir bara 120cm med vippor som också de går åt rosa.
’Dronning Ingrid’ blir 140cm med rödtonade vippor. Ett mycket användbart gräs i rabatter och samplanteringar.
Miscathus giganteus, elefantgräs blir uppemot tre meter högt i gynnsamma lägen. Däremot hinner det i regel inte blomma i Sverige innan säsongen är slut. 

Molinia är sirliga gräs
Inom arten Molinia, tåtel, hittar vi sirliga vackra gräs där axen kommer på långa strån som ger gräsen ett fontänliknande utseende. De är härdiga och får fin höstfärg i brungult.
’Variegata’, brokbladig blåtåtel är ett av de minsta. Vitgrönstrimmiga dekorativa blad och blir med vippor cirka 60cm högt.
’Karl Foerster’, jättetåtel får gröna blad cirka 80cm hög och med ax 150cm hög.
’Windspiel’, blir bara 70cm i tuvan men med ax hela två meter hög! En vid bamse, mycket dekorativ.


Bambu prasslar i vinden
Vill du ha ett prasslande gräs så välj bambu. De breda, sammansatta bladen låter härligt i vinden.
Bambu håller sig snyggast om du varje år tar bort några av stammarna ända nere vid marken så ruggen blir lite luftigare.
Det finns många arter av bambu och i Sverige är vintergröna Fargesia vanligast. Sorter av Fargesia blommar efter cirka hundra år och dör efter blomningen. Ibland kan man ha turen att plantan satt fröplantor som lever vidare och då har cirka hundra år på sig att leva.
Vissa sorters bambu sprider sig kraftigt och det är då nödvändigt att gräva ned en ordentlig rotspärr runt plantan.
Phyllostachys nigra, svartbambu får först ljusgröna stammar som sedan övergår i nästan svart. Läcker sort som kan bli uppemot sex meter men är mindre härdig.
Fargesia nitida ’Jiuzhaigou’, glansbambu är en dekorativ sort vars unga stammar är läckert rödtonade för att sedan övergå mot gult. Sorten bli drygt tre meter hög.
Fargesia ’Bimbo’, bergsbambu är en låg kompakt sort med ljusgröna blad som bara blir en meter hög.

No Comments

Post A Comment