Plantera buskar och rosor

Buskar ska planteras i samma djup som de stått i i krukan vid inköp. Rosor som är förädlade ska planteras tio centimeter under jord. Här kommer tips som hjälper dig lyckas vid planteringen!

Några planteringstips
De allra flesta buskar ska planteras i samma höjd som de stått i i sin kruka.
Om de är barrotade så brukar det synas en rand där jordytan gått som du kan följa.
Det är viktigt att kruka, väv eller annat emballage tas bort innan planteringen och att alla rötter hamnar under jord.
Tänk på att tjäle under vintern kan trycka upp nyplanterade växter, speciellt om trädgårdslandet varit nyanlagt och jorden också sjunkit ihop något.
Tryck till lite lätt runt busken med en fot efter planteringen. Då får rötterna en god kontakt med jorden och busken ”sätter sig”.
Det är bra om det finns en lite fördjupning i jorden runt busken så vattnet inte rinner bort utan kan komma busken tillgodo. När busken etablerat sig fylls mer jord på inunder den.
Obs!
Om det är torrt i marken är det viktigt att först vattna i gropen innan växten planteras.

Här kan du se en liten film när jag planterar en Buddleja daviidi, syrenbuddleja, som beskriver hur det går till.

Rosor däremot ska planteras djupt. 

Titta på bilden ovan där grenarna möter roten. Knölen du ser där är rosens okuleringsställe och finns på alla rosor som inte växer på sin egen rot. Okulering betyder enkelt beskrivet att ett så kallat öga av en rossort har opererats in på en härdig rosrot. Där bildas sedan grenar och det blir en förtjockning. Det stället på okulerade rosor är känsligt för kyla och bör planteras tio centimeter under marknivå för att rosen ska bli härdig och tuffare mot kyla.
Att plantera en ros så djup som redan fått blad och kanske till och med rosor inför köpet kan kännas konstigt men rosen tar inte skada av att få blad och blom under mark, tvärt om så kommer den att må bättre i längden.
Ibland har rosor som köps i kruka också ett nät av metall runt jorden. Det ska också tas bort för att rosen ska få fri framfart för sina rötter.

Kom ihåg!
Allt emballage ska bort på alla växter vid plantering. Många hävdar att säckväv och metallnät kommer att vittra sönder innan rötterna behöver ut men det stämmer inte. 
Jag har sett många fall av växter som haft metallnät kvar i många år. Rötterna utvecklas snabbt och stöter de på hinder så kommer de utvecklas dåligt och i värsta fall börja växa runt i cirkel. Det innebär att stora buskar och träd inte får ett ordentligt rotsystem att hålla sig fast med i marken.

No Comments

Post A Comment