Adventspyssel

I dagens Deboras Gröna får ni tips hur man kan göra en vacker ljustallrik.

Rabattrosorna har just slagit ut med nya lätt fyllda rosa rosor på tunna stänglar, ivrigt sträckande sig mot det lilla ljus som ännu finns kvar. Vallmon står med bulliga håriga knoppar, precis på väg att brista så de röda kronbladen syns i gliporna. En granne klippte gräset härom dagen och allting är som en helt vanlig dag i augusti, förutom att det nu är november och närmar sig den första advent.
Om det inte vore för almanackan skulle det knappt gå att tro. Visst är det svalare, så pass att mössa och vantar åkt på emellanåt, men ändå så härligt milt mitt i höstrusket.
Ju kallare höst desto mer spektakulärt färgspel mot rött blir det på träden, men vackra guldgator av gula löv har det ändå blivit och nu lyser prydnadsaplarnas frukter som små röda julgranskulor på de nakna grenarna. De här små äpplena är bara någon centimeter i diameter, ätbara men sälla speciellt smakliga utan lämpar sig bäst till just prydnad. Plocka in vackra ting från naturen och mys till det lite extra så här på hösten när dagarna känns kortare och det lätt blir mer tid som spenderas inne i hemmet.
Mitt tips inför adventstid blir ett höstinspirerat ljusfat, perfekt att göra själv eller med barnen.
Bladen är finast nyplockade så allra vackrast är fatet några timmar innan bladen torkat och krullat ihop sig.

141119 047

Enkla ljusbrickan, detta behövs:
Vackra löv. Lönnlöv har en snygg uddig form men även blad av bok och ek blir snyggt. Små prydnadsäpplen eller vackert blanka kastanjer.
Ståltråd och en tång att klippa tråden med då det annars blir jack i saxen.
Ett fint ljusfat eller en mindre tallrik.
Blockljus och ett rart band att knyta till rosett.

141119 063

Gör så här:
Ta bort den lilla stjälken från äpplena och trä dem på en ståltråd. Knyt sedan ihop dem som en ring, något mindre än tallriken.
Lägg först ut löv på tallriken innan äppelringen läggs ovanpå. Fäst bandet där ståltrådsändarna möts och dölj det med en rosett.
Används kastanjer till ringen så behövs något stadigare att göra hål med som till exempel en hammare och spik eller borrmaskin med en tunn borr. Akta fingrarna för det är lätt att slinta på den blanka ytan.
Och till sist, släck ljusen när rummet lämnas.

141119 064

Krönikan i sitt originalutförande återfinns på Falkenbergs Posten.

No Comments

Post A Comment