Älskade magnolia

Veckans Deboras Gröna i Falkenbergs Posten handlar om vårliga magnolior.

För ungefär en vecka sedan såg jag den. Den första utslagna magnolian.
Det var bara en hastig skymt när jag åkte förbi i bil och bara några blommor var utslagna, men helt klart så var det en praktmagnolia. Ni vet de där flerstammiga träden som blommar överdådigt med milt rosavita stora blommor så det blir vårvarmt ända in i själen. Vackra, lätt skålformade kronblad som sedan faller till marken likt ett ljust sommarregn.
Ja visst kan det tyckas lite stolligt, men jag gillar fallna kronblad. De ger verkligen växter mervärde helt automatiskt.
120502 044Magnolior har den där besvärliga egenskapen att de blommar i regel bara en gång, för utom vissa sorter. Trots det vågar jag påstå att just det är charmen och gör blomningen ännu mer åtråvärd och efterlängtad. Och fallna kronblad blir ett plus i kanten.
Trots att namnet magnolia för mig är ytterst kvinnligt så kommer det från en manlig fransk botanist som levde för trehundra år sedan vid namn Pierre Magnol.
Magnolior trivs i soliga lägen men klarar också lätt skugga.
De vill växa i mullrik, väldränerad samt näringsrik jord som gärna får ha ett något surt pH-värde och inte torkar ut.
Vår och försommar anses vara den bästa tiden att plantera magnolia, så passa på!

Praktmagnolia
Magnolia x soulangeana är växtens vetenskapliga namn och kommer från en fransk odlare
som hette Soulange-Bodin (1774-18469) och korsade växter.
Praktmagnolia blir ett flerstammigt buskträd på uppemot sex meter. De förtjusande blommorna kommer i maj på bara grenar. Beskär magnolior bara i nödfall och i så fall under juli till augusti.

Rosenmagnolia
Magnolia Liliflora-Gruppen ’Susan’ är en lägre sort som blir en dekorativ buske på drygt två meter. Sorten blommar med mängder av starkt ceriserosa, upprätt liljeformade blommor som har en ljus insida. Liliflora betyder just liljebladig.

Stjärnmagnolia
Magnolia stellata kommer från ordet stella vilket betyder stjärna, som kanske de flesta vet efter att Kronprinsessan Viktorias dotter fått det namnet.
Den här sorten blir drygt två meter hög och blommar med helvita stjärnformade blommor i mängd.

Krönikan i sitt originalutförande återfinns på Falkenbergs Posten.

No Comments

Post A Comment