Återbruka din tidning

Dagens Deboras Gröna i Falkenbergsposten handlar om hur man på en enkelt sätt gör nytt av gammalt.

Så fort ljuset börjar vända åter finner jag så gott som dagligen praktiska saker som kan användas när jag planerar årets sådd.
Till exempel gillar jag plastlock eller plasttråg från matförpackningar som kan användas till perfekta fat under sådden och tomma toapappersrullar har helt plötsligt stort potential att bli små såkrukor.
Återbruk är på stark fram mars både lokalt och globalt och innebär att återanvända saker och finna nytt värde i dem. Ett sätt att minimera allt slängande och i stället ta vara på sådant som inte är uttjänt. Kanske på samma sätt som det var tänkt innan, till exempel möbler och kläder eller på ett nytt sätt som fat under sådden eller det tipset jag vill dela med mig av till er idag, nämligen papperskrukor.
Dagstidningar är just en dagsfluga och hamnar i återvinningen samma kväll och har då gjort sitt, men vill du så frön kan de fylla en finfin funktion och vara till nytta ett bra tag framöver.
På ett enkelt sätt förvandlas tidningen till perfekta såkrukor och de går att göra i just den storlek som du behöver.
När plantan har växt på sig kan den om så behövs planteras om i ett större hemgjort exemplar och när det är dags för utplantering grävs plantan ned med hela tidningskrukan, som sedan förmultnar snabbt.
1Det här behöver du:
Dagstidning
Sax
Flaska, burk eller annat runt föremål med fördjupning i bottnen.

Mät hur hög du vill ha din kruka och lägg till drygt halva flaskbottnens diameter så det finns papper att vika in under.
Klipp remsor lika långa som tidningens hela uppslag. På en dagstidning som Falkenbergs Posten brukar det bli lagom att dela höjden på tidningen i tre delar för såkrukor.
Rulla in flaskan i en remsa så det blir flera lager vilket gör krukan hållbar.
2Vik in bottnen i flikar mot mitten och tryck till ordentligt in i flaskans fördjupning.
3Dra ur flaskan och vik in en liten kant upptill på cirka en centimeter så krukan får extra stabilitet.
4Nu är krukan färdig att användas! Den kommer bli genomvåt vid vattning men håller ändå.
Perfekt också till sticklingar som ska rotas.

Krönikan i sitt originalutförande återfinns på Falkenbergs Posten.

No Comments

Post A Comment