Att odla egna ärtskott är lätt, gott och Umami!

Att odla egna ärtskot är lätt gott och Umami. Inget är så färskt som hemodlat.
Det tar bara en dryg vecka från ärtor till långa fina skott att skörda av.

Odla egna krispiga ärtskott lätt som en plätt. Allt du behöver är ett trå med dräneringshål i botten, jord och torkade ärtor.
Jag testade att lägga hälfter i blöt ett dygn innan och hälften torra direkt på jorden. På så vis hoppas jag kunna skörda under en längre tid.
Det är viktigt att komma ihåg att ärtor älskar näring. Gödsla regelbundet om du vill kunna skörda skott upprepade gånger och tänk på att alltid lämna några blad nedtill, då fungerar fotosyntesen.
Jag vattnar alla inomhusväxter och sådder med Algomin Ekologisk Näring. Det är ett gödsel som göra av alger, är lätt att dosera rätt och växter och jord mår susen av det! Det fiffiga med olika naturgödsel är att de innehåller så mycket godsaker! Både makro- och mikronäringsämnen. Det gynna jordens struktur, mikroliv och växten.
Ibland hör jag argument som att nyplanterade växter behöver konstgödsel, ofta när det handlar om utomhusplanteringar, för att komma igång men det har jag aldrig märkt. Naturbaserade gödsel löses generellt sett upp långsammare än konstgödsel men det är positivt för växterna, jorden och inte minst grundvattnet som annars får ta hand om det som inte tagits upp.
Naturgödsel ger tillbaka till jorden – jättebra ju!

Gör så här:
Hål i botten är viktigt för att ha dränering.
Mjuka plastlådor går lätt att göra hål i med en sekatör.

Ett lager med jord och sedan i med blötlagda (ett dygn) gula ärtor.

Vattna

Jag testade att också lägga i lika mycket med torra ärtorEfter nio dagar har de blötlagda ärtorna vuxit upp till fina ärtskott, redo att skördas. De torra ärtorna har också vaknat och stuckit ut en rot så alla sitter fast i jorden men visar ännu inga skott.

Extra läckert blir det att odla ärtorna i genomskinliga lådor så rötterna syns. Kul för både barn och vuxna.
Lätt, gott, Umami!

No Comments

Post A Comment