Bli hälsosam med supergurkan

Veckans Deboras Gröna i Falkenbergs Posten

Så här på sluttampen av odlingssäsongen dignar sällan hobbyväxthusen av välmående växter utan det mesta börjar se ganska gulnat och trist ut, eller rättare sagt så börjar det se ut just så att det känns helt okej att göra höst och rensa ur. En skön känsla. Men möjligen hänger det här och där kvar en och annan gurka eller så kanske man har ynnesten att få hemodlat av någon bekant, för inte är det mycket som slår en solmogen hemmaodlad gurka i smaken.
140831 119

Förutom som ett läskande tillskott i salladen eller inlagd efter gammalt recept till gott krispigt tillbehör är väl gurka ändå bara vatten?
Nennemensan! Gurka är hälsosammare än man förr anat. Mycket riktigt består den till stora delar utav vatten men gurka är fenomenalt på att hjälpa våra kroppar att bli basiska vilket är ytterst önskvärt då mycket mat vi äter försurar. Bäst behåller gurkan sina nyttiga och välgörande egenskaper rå och nyttigast blir den odlad utan gifter. Gurka anses renande för kroppen och innehåller många vitaminer, mineraler och antioxidanter. Pröva att äta en gurka nästa gång du blir sugen på något mellan måltiderna, den mättar och stillar sötsuget galant.
140831 111

Om gurka
Gurkans vetenskapliga namn är Cucumis som betyder just gurka och sativus som betyder odlad. Gurka blev känt i Sverige på slutet av 1500-talet så den har hängt med länge och har dessförinnan mycket gamla anor.
Gurka består till över 95% av vatten och plantorna som kan bli många meter långa kan antingen klänga eller slingra sig längsmed marken. Hos de stora odlarna odlas gurka ofta i mineralull.
140831 150

Visste du att
….orsaken till att till att gurkskivor läggs på ögonlocken vid en ansiktsmask inte bara är för att det blir svalt och skönt, utan gurka har en lätt sammandragande egenskap och återfuktar dessutom den känsliga huden kring ögonen.
….gurka ger mycket smak och passar lika bra till soppa som att skiva och lägga i kallt vatten till måltidsdryck.

Krönikan i sitt originalutförande återfinns på Falkenbergs Posten.

No Comments

Post A Comment