Boa in ute

I veckans Deboras Gröna, i Falkenbergs Posten, ger jag råd i hur man skapar en behaglig utemiljö i sin trädgård.

Den höga furan syns nudda himlen med sina översta grenar och den pampiga ekens bulliga krona ger både skugga och skydd. I det täta slånbuskaget slingrar sig en doftande kaprifol och den vilda naturen får en otyglad elegans som omhuldar och innesluter. Där är det är lätt att finna härliga platser, sköna att bara vara och njuta på. Naturen har ett väldigt okomplicerat sätt att täcka marken och är inte rädd att slå på stort med höga växter i kontrast till de allra minsta. Ofta är det den variationsrikedomen som vi saknar i den odlade trädgården men som genom att studera naturen lite extra går att efterlikna. Våga bygga på höjden med växter och skapa en intressant trädgård vilken med ens blir mindre lättöverskådlig och på så vis också spännande att utforska.
Träd tar lång tid på sig för att växa och bli stora och i väntan kan andra alternativ vara bra komplement. För den som har en uppväxt trädgård men som önskar förändring krävs extra försiktighet i vad som sågas ned så inget värdefullt råkar kapas i en iver att skapa nytt.
Planera så trädgården blir till en förlängning av inomhusmiljön där gammalt och nytt får mötas och bilda en helhet. Då skapas trädgårdsrum att njuta i, när det är lika skönt att vara ute som inne.
boa in ute scan 1

Trots god grannsämja så kan en kal trädgård lätt bidra till en utelämnad känsla när morgonkaffet ska avnjutas på härliga altanen. Låga växter är lätta att överblicka och göra så den privata sfären lätt går om intet och ger dessutom fri fart för blåsten.
För att göra platsen mysig gäller det att rama in med insikt så det fortfarande finns utsikt.
Scan0002

Högre växter som buskar och träd skapar naturliga avgränsningar och ger trädgården en ombonad känsla, lätt att trivas i.
Är trädgården ny utan gamla växter så går det lätt att fort skapa en uppväxt miljö med spaljéer och plank där klätterväxter får frodas.
Gör intressanta blickfång och vindlande gångar så upplevs även den minsta trädgård som betydligt större. Ta reda på växternas sluthöjd så de inte hamnar för nära och skuggar huset så det blir mörkt inomhus.

No Comments

Post A Comment