Busfrön

Veckans Deboras Gröna i Falkenbergs Posten

Glada busfrön springer med lätta steg och solbrun hud. Deras klingande barnaskratt glittrar i kapp med havet och de är till bredden fyllda av liv och energi.
Hur ser naturens livfulla busfrön ut?
Fröställningar och frökapslar är vackra skapelser och som emellanåt kan se ganska knasigt roliga ut och sprider sig på ett skickligt sätt via djur, människor och med vädrets hjälp. Ett lätt blås på maskrosens ulliga fröställning och fröna seglar långt långt iväg, ett och ett som små tunna paraplyer. Hundpäls, som kardborrens mjuktaggiga frökapslar lätt fastnar i, är ett annat perfekt transportmedel för frön som vill förflytta sig och gro på annan plats. Genom att följa växters hela cykel i alla olika skeenden finner man lätt många mervärden förutom uppenbara vårgröna skott och älskvärda blommor.
Skira, håriga fröställningar som inte blåst all världens väg får ett nytt utseende när regnet faller och ”kalufsen” blir vattenkammad. Frökapslar som sitter kvar länge behåller mycket väl sin form och skiftar elegant i färg från omogna till mogna och tillslut torkade.
Kort sagt så skänker busiga frön glädje.

klematis

Klematis
En del sorters klematis får spektakulära fröställningar efter blomningen
som kan liknas vid en yvigt kaxig punkarfrisyr.
Sorten ’Blue Tapers’, alpklematis, blommar i april till maj med blå klockformade blommor och får sedan silverskimrande, tätt håriga fröställningar som sitter kvar länge .
Sorten ’Paul Farges’, vit sidenklematis, översållas av öppet stjärnformade små vita blommor som kommer kontinuerligt under hela sommaren ända in i hösten, samtidigt som de utblommade blommorna blir till läckra, glesa, vithåriga fröställningar med limegrön mitt.

pärlbuske

Pärlbuske
Här är frökapslar när de är som bäst.
Pärlbusken, Exochorda ’The Bride’, blommar i maj med kritvita blommor som innan de slagit ut ser ut som mängder av de mest utsökta vita pärlor.
Efter blomningen bildas eleganta kantiga frökapslar som torkar lätt.
Läckra att använda till dekoration på festbordet, naturella eller målade i bronsfärg.

vallmo

Vallmo
En underskön örtartad  växt som frösår sig lätt och gärna såväl i rabatt som i det fria.
På håriga stänglar kommer först ludna bulliga knoppar vilka sedan slår ut till skirt, supertunna blommor.  Jättevallmo är en omtyckt sort för rabatt och får stora fantastiska frökapslar som står sig vackra i regel ända till året därpå, pinade av väder och vind men ändock undersköna.

Krönikan i sitt räta utförande återfinns på Falkenbergs Posten

No Comments

Post A Comment