En cottage garden

Veckans Deboras Gröna i Falkenbergs Posten

I dagens Deboras Gröna får ni möta en riktig trädgårdslady!
.Margareta

Margareta Risberg bor strax utanför Falkenberg i Skrea Åstorp. Tomten ligger uppe på en höjd med en bördig och fuktighetshållande jord.
Huset byggdes 1970 och användes först som fritidsboende av Margareta och hennes man, som då bodde i Helsingborg, för att sedan 1993 bli ett permanent boende.
Redan tidigt började Margareta att forma trädgården och när boendet blev varaktigt tog trädgårdslusten fart på allvar. Undan för undan har trädgården vuxit fram med mjuka böljande former, prunkande växter och mängder med blomster i generösa planteringar som galant täcker jorden och mellan dessa gräsmattan likt ett grönt ringlande sidenband.
140716 025

Resultatet blir vad man närmast kan likna vid en romantisk engelsk cottage garden med intressanta träd och höga buskar som ramar in och skapar helhet.
– När man har en platt tomt måste man jobba på höjden, annars blir det inget, säger Margareta och berättar att hon har hela trettiosex olika sorters klematis som tacksamt klänger på spaljéer och fristående klättertorn runt om i trädgården.
140716 011

För att träffa likasinnade med trädgårdsintresse startade Margareta tillsammans med några till, Falkenbergs trädgårdsförening Uppsticklingarna år 2003 och med trofast engagemang är hon fortfarande aktiv i styrelsen.
Delad glädje är som talesättet säger dubbel glädje och Margareta delar gärna med sig av sin trädgård. Vackra buketter plockas ofta som gåvor och under evenemanget Tusen trädgårdar fick hon dela sin trädgårdspassion med över trehundratjugo besökare.
140702 038

Hela säsongen blommar något i täppan och först och sist ut är hennes älskade rosor.
140716 071

Ymnig flox blommar också i var vrå och Margareta tycker att det är en underskattad blomma som med all sin enkelhet till trots blir en given favorit som stormtrivs i den fuktiga marken och gång på gång kan delas och bli till fler plantor. Med tiden har hon lärt sig vad som fungerar och odlar därefter, för som hon säger:  – Då inrättar man sig efter det, för det går inte att arbeta mot naturen.
140702 014

Margaretas favoritrosor
Rosa ’Aïcha’ blommar tidigt med ljusgula blommor och är betydligt snyggare än den gula forsythian.
Rosa ’Dorothy Perkins’ klänger på en pergola av trä och är en näpen, starkt rosa ros.
140716 079

Rosa ’Rosarium Uetersen’ är en trofast ros som kan blomma ända in i november med sina stora varmrosa blommor.
Rosa ’Ghislaine de Féligonde’ blommar kontinuerligt med aprikosrosa blommor som bleknar till vitt och sprider en underbar doft.

Krönikan i sitt originalutförande återfinns på Falkenbergs Posten.

No Comments
  • Per
    Posted at 23:39h, 03 augusti Svara

    Vilken härlig trädgård! En sådan hade man inte tackat nej till. Duktig kvinna 🙂

Post A Comment