Förhoppningar

Min senaste krönika i Falkenberg Posten 31/5 -12

Naturen ljuder av ett dovt            surrande från getingar, bin och humlor som idogt men omedvetet fixar pollineringen bland allehanda blomster.
Förhoppningar gör sig gällande när frukt och bärväxter får kart och skvallrar om vad som komma skall.
Tanken på solmogna, söta frukter väcker ljuva sommarminnen hos de flesta av oss.
Ett förvuxet körsbärsträd intill ett litet hus kan verka behövligt att sågas ned. Men finns minnet av körsbär plockade från husets balkong så känns trädets placering med ens helt okej.
Ett dike vid en väg är knappast en tänkbar odlingsplats. Men när stället lyser rödprickigt av mogna vilda smultron och man minns hur härliga de är att trä på strå för att sedan avnjutas ett efter ett, ja då blir växtplatsen med ens sekundär.
Kanske är den perfekta platsen för odling en utopi, så ta vara på den nya sommaren för att skapa enkla och goda sommarminnen.
Idag några tips hur vi kan göra det för och med barnen!

Plantera smultronplantor
Smultron är en fiffig växt som kontinuerligt under sommaren bjuder på söta smaksensationer.
De brukar kallas månadssmultron och en tacksam sort av dem är Rügen.
Sorten Snövit får vita smultron. Bra för dem som är allergiska mot den röda färgen och dessutom verkar fåglarna inte förstå att bären är mogna.

Vackra stenar
Barnens vackert målade stenar föreställande allehanda djur pyntar lätt trädgården och skiner upp vid bleka blommor. Stenar, färg och fantasi är allt som behövs och vips kan också ett visst mått trädgårdrensning bli till något roligt när deras målade stendjur tittar på!

Skyltar
Sågade träbitar och lister blir de mest utsökta växtskyltar med hjälp av färg eller lödpenna, beroende på barnens ålder. Till de minsta krukodlingarna fungerar vanliga glasspinnar.
Kanske är det bästa av allt att träet förmultnar så man får göra nya nästa år!

Solrosor
Så solrosor i kruka eller på friland. De tar sig snabbt och blir garanterat en höjdpunkt, både bildligt och bokstavligt talat, då många sorter blir högre än både barn och vuxna. Helt enkelt en jättefin jätteblomma.

Pumpor i komposten
Att odla pumpor i komposten blir ett skådespel när de växer så det nästan knakar. Har man ingen kompost så går trädgårdslandet lika bra. Välj mellan stora ätbara till små prydnadspumpor.

Krönikan finns på följande länk:
http://varbergsposten.flashpublisher.se/flashpublisher/magazine/282

No Comments

Post A Comment