God Jul!

Duka till fest
I veckans Deboras Gröna i Falkenbergs Posten ger jag tips om vacker dukning.

Det känns extra roligt att få skriva till er läsare på självaste julafton!
Hoppas ni landat efter julstress, granköp och skinkkokning och får en fröjdefull jul.
Jul är en fin tid att samlas över en bit mat så idag ger jag tips på hur festbordet kan smyckas.
Ofta blir det ont om tid när maten är högsta prioritet att få klar och dukningen får då komma i andra hand. Satsa på att använda växter som håller sig fina även ett dygn utan vatten och de ska ligga på bordet, då kan allt förberedas redan kvällen innan och gästerna kommer till ett vackert arrangerat bord med det lilla extra. En bordsdekoration går att göra hur enkel och hur avancerad som helst. Det viktiga är att ha roligt i skapandet. Låt gärna en röd tråd följa dukningen, då är det lättare att hitta rätt och få ett fint slutresultat. Dagens dukning går i guld och kan passa lika bra till nyårsfesten.

141215 178

Börja med en mittpunkt av något slag. Det kan som här vara två julstjärnor, en skål med blommor, en kandelaber eller något annat som utmärker sig.
På ett avlångt bord blir det snyggt att skapa på längden.

141215 250

Ädelgran håller sig snyggt länge. Klipp bitar på cirka två decimeter så varje bit får en topp och omhulda först krukorna med ris. På så vis behövs inga tjusiga ytterkrukor och vips är centrum fixat. Stick sedan kvistar under de första och fortsätt så tills önskad längd på båda sidor är nådd så alla klipp skyls. Avsluta med fint förgrenade bitar i arrangemangets båda ändar.

Placera ut vackra julgranskulor i varierad storlek med hänget nedåt i riset. Röda kulor ger dukningen ett mer julinriktat tema. Plocka in röda nypon och sätt ut ljuslyktor här och där.

141215 183

Murgröna runt servetterna är fort gjort. Ta en slinga murgröna på två decimeter och vira runt tre fingrar. Lås änden genom att trä den in i cirkeln och en dekorativ servettring är gjord.

Önskar er alla en fin helg!

Krönikan i sitt originalutförande återfinns på Falkenbergs Posten.

No Comments

Post A Comment