Jag=groddian!

Hoppas det har hänt nu!
Att jag har blivit en “groddian”!
Det känns så och jag har varit det i perioder men hoppas det varar nu.
En groddian är en som groddar frön, linser m.m.;)
Så nu gott folk är det dags att odla levande föda!:)
Det finns en mängd olika kärl för groddning.
Den här köpte jag i stans hälsokostaffär, 14,5×14,5cm.En bra modell, och som synes brukar jag brukar även grodda i översta lockdelen.
Sist jag var “groddian” blev det trångt med allehanda olika groddar
så jag hittade den här till ett busbilligt pris på secondhand:)Mycket rymlig 21,5cm i diameter.
Börja med att läga frön i blöt. Jag brukar ta drygt 2msk
alfalfafrön beräknat till min fyrkantiga groddlåda.
Fröna får ligga i blöt över dagen eller natten.Häll av vattnet och fördela fröna på de tre våningerna.
Spola över med vatten så de fördelas någolunda över ytan.Sätt samman alla våningarna och ställ mörkt och luftigt, t.ex. i ett skafferi.
Framgent sköljs varje våning morgon och kvällunder rinnande vatten
innan de grott färdigt vilket tar ca. fem dagar.
Då är det tätt med ljusgröna groddar och på undersidan
sticker det ut vita friska små rötter.Jag brukar lägga över dem i en glasburk när de är klara och låta dem
stå framme en dag i dagsljus  så de får bilda klorofyll i sina pytteblad.Klorofyllet gör dem extra hälsosamma:)Skölj och ät, krispigt underbara och meganyttiga!
Älskas av stora och små.
De håller sig upp till en vecka i kylskåp i rymlig glasburk med lock.
(Fast de knappast räcker så länge!)
Alfalfafrön går också bra att grodda i en stor vanlig glasburk.
Då kan man spänna ett finmaskigt tyg över öppningen
så vattnet kan spolas i och hällas ur lätt vid sköljning.
Det går bra att hålla för en vanlig kniv också när vattnet hälls av
men en del frön rinner då med ut.
Det ska bara vara fukt kvar i burken.
Tänk på att volymen ökar kopiöst mellan 20-30 gånger från frö till färdig grodd!
När första omgången är klar läggs nästa i blöt så det alltid är nya groddar på gång!
Lycka till!:))

No Comments

Post A Comment