Höstsådd blev mull

Till alla er som följt min höstsådd!
Här på gården håller vi nu på att bygga ut huset. Det medför att många växter blir uppgrävda och måste byta plats för att inte stå i vägen där avlopp ska dras och maskiner ska fram Dessutom var odlingslådorna i vägen för att traktorgrävaren skulle få plats att komma upp så tyvärr fick de pallarna tas bort och jorden öste jag ned i en ny planteringsbädd. Så höstsådden blev mull.
I den nya bädden, där det tidigare varit gödeselplatta, växer nu hallonen som blivit flyttade, bärbuskar och lite annat smått och gott. Ofta kan förändring leda till något bra och nya idéer!
I lådorna bakom, mot väggen, växte alla tomatplantor. Där har vi nu lagt på ett lager kogödsel och nästa år kommer där växa ärtor och bönor har jag tänkt. Tomatplantornas blad drabbades av potatisbladmögel. Jag trodde att tomaterna skulle gå att rädda men av tio kilo plockade tomater kunde vi bara äta max et kilo för de andra var redan smittade visade det sig och fick bruna rötfläckar. Tråkigt men lärorikt. Frågan är om det blir tomater nästa år, och ja, det blir det nog troligen ändå.
Trädgård ger nya möjligheter och det finns tomatsorter som är mer resistenta. Kanske kommer jag att odla dem. Nästa år vill vi nämligen också odla massor med potatis och de kan smitta tomaterna men bladmögel.
Välkomna att i stället för att följa höstsådd, följa allt annat som händer:)

No Comments

Post A Comment