Inte bara vitt

Vitt är inte bara vitt utan finns i många nyanser. När jag nu är i färd med renovering av vårt hus inser jag att vitt är så mycket mer än en burk med färg som man köper i all hast. Tänk er så mycket jag fått måla om som egentligen skulle vara gulvitt som i stället blivit gråvitt. I min okunnighet trodde jag att antikvitt var gulvitt, en vit färg som bleknat och blivit gul, antik. I min tanke skulle den inte kunna vara grå, men så är det, antikvitt kan tydligen gå mot många olika färger. Gulvitt, gråvitt, lilavitt och så vidare. Som glad amatör får man mer eller mindre lättlärda läxor i renoveringens omfattande konst.

Det vita i trädgården har lika många olika skiftningar, men där är de lättare att acceptera och kombinera. Vitt i trädgården knyter samman en rabatt på ett speciellt sätt. Dessutom lyser vita blommor upp så fint på kvällen. Ännu dröjer det innan tulpanerna kommer igång men snart, snart! Jag blev så inspirerad när jag bläddrade bland mina foton och fann den här bilden, som ni ser här i Deboras Gröna idag. En vit drömrabatt där tulpanerna står som mjuka bollar i olika vita färger. Så snygga tillsammans! Jag bara måste ha ett hav av vita lökväxter någonstans i trädgården, tänker jag, innan tanken på alla rådjur dyker upp i mitt stilla sinne. De lever alldeles inpå knutarna, tillsammans med kronhjortar, vildsvin och kaniner. Det är underbart med landet, och en upplevelse första gången två kronhjortar stod vid ladan och tittade mot huset med stora mörka ögon. Men säkert tycker många av dem om tulpaner. Ni kan ju tänka er själva, så krispigt och gott, som ett smörgåsbord.
Passar på att dela med mig av några vita perennfavoriter som inte är tulpaner men kanske gillas ändå av det vilda.
140504-006
På bilden, en vit vårlig rabatt på Tjolöholms slott.

Höstanemon
Trots att de här ljuvliga blommorna lockar mest på hösten när de står i blom så passa på att köpa dem nu på våren. Då hinner de etablera sig ordentligt innan vintern.
Anemone japonica hybrid ’Honorine Jobert’ har ett stadigt växtsätt och blir en meter hög. De blommar med stora vita blommor från augusti till oktober. Trivs i sol till halvskugga, ej för torrt.

Nävor
Nävor är perenner med stor variation. De finns i många olika färger och höjder och är i regel mycket lättodlade. Sorten Geranium x cantabrigiense ’Biokovo’ har vita blommor med lite rosa anstrykning. Den blir tjugo centimeter hög med friskt grönt bladverk och blommar i juni till juli.
En tacksam marktäckare som ofta används i offentliga planteringar.

120611-012

Hosta
Inte så farligt som det låter utan kallas funkia på svenska. En elegant perenn som visserligen får blommor, ofta ljust lila, men som framförallt har supersnyggt bladverk. Blomsterfunkian Hosta ’Patriot’ bildar fylliga plantor på cirka femtio centimeter. Bladen är gröna med läckra, breda vita kanter.

No Comments

Post A Comment