Klipp till

I veckans Deboras Gröna i Falkenbergs Posten handlar det om att snygga till en augustivild trädgård.

Den här sommaren har vi fått mer sommar än vad vi någonsin kunnat drömma om. De flesta växter klarar hettan och torkan genom att stundom få ett skvätt vatten från ovan eller från trädgårdsslangen. De som vissnar kommer förhoppningsvis åter nästa år och speciellt perenner brukar vara tåliga. Ogräsen verkar älska det här vädret för även om de torkar ut av solens starka strålar står de eller dess fröplantor åter gröna och fina efter nästa regn. Visst är det är som ett mirakel hur snabbt de växer!
Augusti är en bra tid att se över trädgården, rensa, klippa till och gallra där det behövs.
Beskärning på vårvintern kan kännas lättast eftersom växterna då är avlövade och för många växter är det också en alldeles ypperlig beskärningstid. Men när de nu står lummigt gröna är det lätt att se var de skymmer för mycket eller hur vida och höga de egentligen får lov att bli för att passa.
Vissa buskar kan gott formklippas medan andra totalt tappar sin charm om de kapas på så sätt.
Det är växternas habitus man vill åt, deras naturliga växtsätt.
Men som tur är så är växter förlåtande för våra misstag. Blir klippet mindre lyckat så får vi som regel en ny chans, om än ibland först efter nästa växtsäsong.spirea

Formklippa
Spireor fungerar bra formklippta i rabatt och häck då de kommer igen lika fint trots tuff formklippning efter blomningen. När de bruna blomställningarna putsas bort skjuter nya friskt gröna skott fram.
Barrväxter mår bäst av beskärning nu på sensommaren och går att forma så länge det finns gröna skott innanför klippunkten förutom idegran som klarar tuffare tag.
Silverpäron får rund och tät krona vid formklippning.kornell

Inte formklippa
Korneller förlorar sina vackra röda eller gröna stammar om de bara beskärs i topparna. På dem är det bättre att gallra nedifrån och ta bort några gamla grenar ibland och behålla buskens växtsätt. De nya grenarna har vackrast färg och blir då snygga på vintern.
Fjärilsbuskar behöver bara ansning av överblommade blommor.
Hängsälg kan klippas rakt som en kjol men blir väl så snygga genom att toppas i naturliga förgreningar så grenlängden blir mer oregelbunden.spirea 2

Rensa
Ett ogräsjärn eller så kallat skyffeljärn är lätt att hålla undan ogräsen med. Genom att arbeta med det horisontellt strax under jordytan lossnar ogräsen lätt och vissnar efter behandlingen. Görs det ofta är ogräsen så små att de knappast behöver plockas upp.
Maskrosor har djup pålrot och då kommer ett maskrosjärn väl till pass.

Krönikan i sitt originalutförande återfinns på Falkenbergs Posten.

No Comments

Post A Comment