Linda både plåtar och påtar

En sprakande gul höstdag möter jag Linda Tengvall, fotografen som brinner för sitt yrke och som på fritiden odlar för en hållbar livsstil.


Namn: Linda Tengvall
Familj: Maken Stefan, sönerna Oscar 9år och Leo 4år.
Yrke: Fotograf och skribent
Bor: Slöinge, Falkenberg.
Odlar: Giftfritt och hållbart

Från England till Slöinge
Löven singlar sakta ned mot marken och hela trädgården är insvept i vackra höstfärger när jag möter Linda Tengvall vid hennes och maken Stefan hus i Slöinge. Det var för elva år sedan paret flyttade in och började skapa en framtid i Sverige efter flera års vistelse i England. Där studerade Linda fotografering och har sedan dess drivit eget företag inom det. På fritiden är hon gärna ute i den rymliga trädgården och odlar så mycket hon hinner med. I år byggdes ett tunnelväxthus och på andra sidan av tomten ligger generösa odlingsbäddar där det fortfarande finns grödor kvar att skörda.
– Rödbetorna är sådda sent för bladens skull, de är goda i smoothies, berättar Linda och visar också morötter, spenat, mangold och allehanda örter. Det märks att Linda har gröna fingrar men hon betonar att hon bara är en hobbyodlare som odlar för en hållbar livsstil.
– Jag vill dra mitt strå till stacken, nickar Linda och intygar att odlandet involverar hela familjen. Barnen uppskattar främst allt som går att plocka och äta direkt och sådant finns det gott om i trädgården.
– Det första vi planterade var fyra sorters hallon som jag fick i födelsedagspresent av min man för cirka åtta år sedan och allt eftersom utökas beståndet, säger Linda när vi går förbi de högresta hallonplantorna.

Högresta hallon
Foto Linda Tengvall

Inspireras av andra
Linda började sin yrkesbana med modefotografering men arbetar numer med stor bredd. Hon tror att hon vid sina trädgårdsfotograferingar och reportage fått många nya idéer till sin egen täppa men att hon också haft med sig en hel del redan från barnsben.
– Min pappa och farfar odlade, så mycket kommer nog därifrån, säger Linda och förklarar att det på så vis har fallit sig naturligt att bit för bit utveckla trädgården.
I år har hon börjat med täckodling, dels bekvämlighets skull men även för maskarna och jordens skull. Hon lägger på gräsklipp, växtdelar och löv på bäddarna i stället för att behöva rensa och gräva.
I växthuset ska odlingslådor snart byggas och där vill hon komma igång tidigt med odlingen nästa år.
– I lådorna kommer jag att lägga bokashikompost, löv och toppa med lite jord under hösten och vintern. Mot våren ser jag fram emot att se hur fin jord det har blivit av allt!

Familjens växthus
Foto Linda Tengvall

Lindas favoriter
I familjens trädgård är det några växter Linda tycker lite extra mycket om.
– Sallatsärtor äter vi rakt upp och ned! De är så spröda och saftiga, berättar hon och förklarar att det ska vara de bulliga som kan ätas med hela skidan.
– Hallonen och blåbären går hand i hand. Dem äter vi också direkt eller till frukost och efterrätt.
Linda berättar att barnen också gillar dem frysta, som godis. Av blåbärsbuskarna har hon både hybrid- och Amerikanska blåbär och tipsar om att de passar bra som glesa häckar i trädgården.
– Sparris tycker jag och Stefan om. De går att skörda av redan i maj och ända fram till midsommar, berättar hon. Sedan får de växa ostört och samla ny kraft till nästa år, ett år med nya odlingsmål och drömmar.

Krönika återfinns i veckans nummer av Falkenbergs Posten.

No Comments

Post A Comment