Lonicera

Veckans Deboras Gröna i Falkenbergs Posten

Lonicera. Av någon orsak får det namnet mig alltid att börja nynna på låten Buona sera signorina, buona sera, med Louis Prima, troligen av den enkla anledningen att orden påminner om varandra, men visst har Lonicera, som på svenska heter kaprifol, en hel det italiensk hetta i sig!
120715-069

Med en eldig passion klänger den sig fort upp i höjden, ofta en bra bit ovanför sitt stöd och blommar i nyanser från ljust gräddgult till intensivt rödorange, och den mustiga blommiga doften är som heta italienska sommarkvällar.
Kanske är det här en liten aning romantiserad beskrivning av denna växt, men bara lite. Det finns få motstycken till en ymnig kaprifol i full blom. En trädgårdsfavorit som är mycket anspråkslös, trivs praktiskt taget i alla jordar och i de flesta lägen, vilket gör den mycket lättplacerad.
I de halländska skogarna slingrar sig ofta den vilda kaprifolen längs med marken, runt buskar och snår som ett trassligt flor och upp högt upp i träden likt tunna lianer.
Och som Louis sjunger senare i texten; kiss me goodnight, på samma vis doftar skogskaprifolen allra mest underbart just på kvällen.
140813 025

Växten
Äkta kaprifol, Lonicera caprifolium, har slingrande grenar som blir uppemot fem meter. Efter de ljusgula blommorna i maj till juni kommer vackra men giftiga bär. Kaprifol trivs i sol till halvskugga, gärna mullrik väldränerad jord men fungerar också bra på sandjord. Bladen är mildgröna och fälls på vintern efter gulnande höstfärg.
Linné gav växten namnet Lonicera efter en tysk botanist som hette Adam Lonicerus.
Caprifolium betyder getblad och syftar på att växten klättrar som en get och att getter gillar bladen.
140813 033

Sorter
Av kaprifol finns doftande såväl som doftlösa sorter och långblommande eller engångsblommande.
Lonicera periclymenum ’Belgica’ blommor på våren i gräddgult och får klarröda bär.
Lonicera periclymenum ’Serotina’ blommar ända från juli till oktober med rödrosa till ljusgula blommor med stark doft.
Lonicera reticulata ’Silver’ E har ett vackert blågrönt bladverk och gula doftlösa blommor.
Lonicera henryi ’Copper Beauty’ är en känsligare, vintergrön sort med kopparfärgade skott och doftande gula blommor i juni till juli.
140813 010

Krönikan i sitt originalutförande återfinns på Falkenbergs Posten.

No Comments

Post A Comment