18 okt Naturens Skafferi P4 Radio Halland
Idag berättade jag om rönnbär i P4 Radio Halland Carlsson & Co.
De är fantastiskt vackert med alla lysröda rönnbär
så här på hösten och i år finns det verkligen gott om av dem.
Och! De är inte bara vackra att se på utan också mycket nyttiga!
Små ”vitaminpiller” som växer i klasar, helt gratis.
Torka dem varsamt, max 40grader, så behåller de alla nyttigheter.
Dessutom blir de sötare i smaken efter torkning.
Klicka på följande länk för att höra programmet:
P4 Radio Halland Carlsson & Co
Här kommer receptet på mina härliga rönnbärsbröd!
Koka 1dl bovete på svag värme i tio minuter.
1dl torkade rönnbär läggs i det heta vattnet efter koktiden.
Låt det stå några minuter så bären mjuknar.
Häll av vattnet.
25g färsk jäst
5dl vatten 37°
6dl dinkel fullkorn
11dl dinkel siktat
3tsk flingsalt
1/2msk brödkryddor
Lös jästen i lite utav vattnet innan resten hälls i bunken.
Blanda i bovete, rönnbär, kryddor och mjöl.
Blanda i det siktade dinkelmjölet sist och successivt
och känn efter när degen är smidig.
Är degen kladdig så tillsätt mer siktat mjöl.
Bearbeta degen 10minuter i maskin eller för hand ca.15minuter.
Låt degen jäsa i bunken på varm, dragfri plats i en timme övertäckt med en bakduk.
Dela degen i fyra delar utan att arbeta den igen.
Drag/vrid varje del för sig, varsamt tills de är ca.30cm långa.
Lägg alla vridbröd vid varandra på en bakplåtspappersklädd plåt
och låt jäsa under bakduk en timme.
Pensla på lite vatten och strö över flingsalt och lite mjöl efter jäsningen.
Baka bröden i nedre mitten av ugnen i 200° tills de ca.25min.
När plåten sätts in kastas ½ dl vatten in på ugnens botten.
Ångan ger bröden en härlig yta.
Känn efter med en provsticka när bröden fått fin gyllenbrun färg.
Blir stickan degig behöver bröden mer tid i ugnen,
lägg då aluminiumfolie över som skydd.
Låt bröden svalna under bakduk.
Härligt bröd att äta färskt till en höstsoppa!
No Comments