Utbildning med Noel Kingsbury

I oktober hade jag förmånen att delta i en utbildning med den brittiska trädgårdsdesignern och författaren Noel Kingsbury. 
Det var mycket intressanta och lärorika dagar där jag och elever vid SLU fick utökade kunskaper om hållbara, naturliknande planteringar och långlivade respektive kortlivade perenner.

Lärorika dagar i anrik miljö
Under två dagar fick jag vara med och lära mig mer om hållbara perenner och planteringar där man eftersträvar att efterlikna naturen, men på ett kontrollerat sätt. Noel Kingsbury var inhyrd till Sveriges lantbruksuniversitet på Alnarp i Skåne för att undervisa och hade erbjudit mig att deltaga.
Under de båda förmiddagarna förmiddagarna var det föreläsning i sal med mycket integrering av oss åhörare. Under eftermiddagarna var det olika praktiska övningar. Den ena dagen hade vi ritningsövningar för att lära oss att kombinera växter som ger långvarigt vackra planteringar. Den andra dagen fick vi djupdyka i det perenna sortimentet ute i parken för att lära oss se vilka perenner som är långlivade respektive kortlivade. En mycket matnyttig erfarenhet där Noel Kingsbury grävde och visade rötter och vi elever fick krypa runt och kolla stammar och utbredningsförmåga på olika perenner.
Det är lätt att tro att en perenn är en växt som automatiskt kommer att hålla länge, år från år, med det gör långt ifrån alla. Att veta hur man skiljer dem åt är en mycket viktig kunskap jag tar med mig för att skapa hållbara planteringar som är snygga länge till tid som kund.

Vidareutbildning med Noel
Noel Kingsbury är en framstående trädgårdsdesigner och författare till en mängd olika trädgårdsböcker. Han skriver även i kända engelska tidskrifter, bland andra Gardens Illustrated och undervisar inom trädgård. Noel har gjort en doktorsavhandling i långsiktig prestation av prydnadsväxter så med hans gedigna kunskap var han en given person för utbildningsdagarna vid Alnarp.
Han och världsberömda Piet Oudulf (som har sin fantastiska trädgård Humelo i Holland och är känd för sina naturliknande, hållbara planteringar i många olika länder) har ett nära samarbete och har också skrivit böcker tillsammans. Även i Sverige kan vi se många av Piet Oudolfs planerade rabatter och troligen är Piets mest kända verk här i Sverige Drömparken i Enköping. Parken stod klar i olika delmoment med del I 1996, del II 2012 och del III 2014 och har sedan dess varit trendsättande inom trädgårdsdesign och blivit flitigt omnämnd och besökt.

Utbildning via nätet
Noel och Piet är tillsammans lärare i de webbaserade kurserna som finns hos ”Learning with experts”. Via dem avslutade jag nyligen kursen ”Planting the Piet Oudolf way” expert tutor. Där lärde jag mig mycket om växters struktur, före, under och efter blom och mer om vilka kombinationer som gör en rabatt intressant..

Fylld av nya idéer och ny kunskap känner jag mig laddad inför nya projekt!
Välkommen att kontakta mig så hjälper jag dig att skapa din drömträdgård!

No Comments

Post A Comment