Novemberbukett

En trädgårdsvän ringde härom dagen och gav mig massor av inspiration. Vi pratade om några växter som blommat så långt in på hösten och om hur fina de varit. Hon sa: De första och de sista som blommar i trädgården är nästan det bästa.
De orden var så inspirerande tyckte jag! Visst är det ju så att första vårblomman är något enastående och efterlängtat och den sista blomman på hösten blir också mycket speciell att få minnas under mörka decemberdagar.
Med ens efter samtalet gav jag mig ut i trädgården med kameran i högsta hugg och i spänd förväntan över att få se vad som ännu blommade i min trädgård.
Fanns det kanske ett och annat som överlevt de kalla frostnätterna trots allt?
Jodå, det fanns faktiskt några blommor kvar som envetet log mot den blekgula solen, trots frosten som varit och trots isande snålblåst.
Runt gaveln stod en liten rabattros med en ynklig lite blomma, men än dock imponerande när vi nu är långt in i november.
Intill stensättningen stod ännu kärleksörten i vinröd blom och framför huset blommade gräslöken med en stor bullig blomknopp och en utslagen blomma. Naturen är fantastisk!
Många kryddörter var också jättefina. De brukar klara sig länge så det var ingen överraskning men glädjande ändå att se dem i rabatten.
De blev till en näpen liten kryddbukett som jag ställde i köket. Perfekt att ta av direkt ned i grytan.
161120-141
Min lilla kryddbukett:
Salvia officinalis
Mina salvior har ränt iväg ordentligt i höjden i år och blivit rikt förgrenade.
Gillar mycket de silvergrå bladen som står sig fint långt in på hösten och har en skarpt doft.
Passar självklart i matlagning men mest gillar jag salvia i rabatten, samplanterad med ljusrosa rosor.
Thymus vulgaris
Timjanplantorna är fortfarande hyfsat täta och de grågröna pyttesmå bladen doftar förföriskt vid beröring. Timjan tycker jag är en ört som passar till det mesta i matväg men också mycket fin i buketter med sitt något stickiga utseende.
Isop officinalis
Vilken sort av isop jag plockade i dag har jag ingen aning om. De har vuxit i en salig röra men prytt sin plats väl. Plantorna hade mått bra av en toppning i somras men eftersom så inte skedde är de nu ganska gängliga. Trots det, har de ännu friskt mörkgröna små blad med kryddig doft och parfymerad smak.
Mentha x piperita
Pepparmyntan har hela sommaren fått klara sig i en liten lerkruka. I normala fall hade den med lätthet växt sig stor och grann men med denna svältkost har den hållit sig mycket liten.
Runda klargröna blad med doft av minttuggummi blir till sist pricken över i i min näpna bukett.

Läs krönikan i sitt originalutförande i Falkenbergs Posten.

No Comments

Post A Comment