Persilja

Det är härligt att se persiljan grön och fin
och kunna skörda ett rejält knippe i januari!

1098251_794614053898918_124806557_nPersilja har gott om C-vitamin och järn och andra nyttigheter:)
Bäst för kroppen är den givetvis rå, då underbar hackad i mängd i sallad,
men såklart härlig god i grytor, biffar med mera.
Andra året går persilja i blom med skira korgblommiga, gröngula blommor
som blir en prydnad i rabatten:)
En gammal huskur säger att persilja motverkar dålig andedräkt.
Persilja har sedan långt tillbaka använts som medicinalväxt
och på medeltiden användes det för att bota cancer.
Nya rön anser att ämnet apigenin som finns i persilja kan ha en bromsande
effekt på cancertillväxt i cellerna så de var visst rätt ute redan tidigt:)

IMG_6051

Och på tal om läkande mat så såg jag den här boken hos en god vän.
Maten är min medicin, en ayorvedisk kokbok.
Den ayorvediska läkekonsten anser bland annat att vi i västvärlden
försöker bota en sjukdom i fas tre, medan de försöker göra det i fas ett
innan det blivit något riktigt problem.
Intressant att då tänka på hur viktig del maten är.
Den boken vill jag gärna ha och inspireras av!

No Comments

Post A Comment