Phalaenopsis

Minimala skötselkrav, sparsam vattning, små jordkrav, trivs bra även i det lilla vinterljus som kommer in till fönsterbrädan och i torr inomhusluft, undersköna blommor som blommar jättelänge. Låter det bra? Då bör du skaffa dig krukväxten brudorkidé om du inte redan har den.
Det finns många som samlar på orkidéer och det är lätt att förstå då de finns i en mängd olika sorter varför blomstorlek och färg kan variera fantastiskt mycket. Några blommor är maffigt stora med otroliga svalg likt ett sagodjur och andra är små och nästan stjärnlika. Färgerna går från vitt till lila, gult, prickigt, fläckigt, ja allehanda färgkombinationer.
Den här krukväxten är mycket anspråkslös, så anspråkslös att den i folkmun kallas för ungkarlsblomma, men även ungkarlar kan ju vara bra med blommor så det är inte den bästa beskrivningen.
När brudorkidén väl kommit igång att blomma kan den göra det i flera månader. Varje blomma står sig mycket länge och i regel kommer nya blomstänglar upp, speciellt om krukväxten har blivit några år. Emellanåt när alla blomstänglar försvinner och bara bladen står kvar i krukan kan det se tråkigt ut en tid men sedan kommer de tillbaka med full kraft och det tråkiga är förlåtet och ett minne blott.

(Klicka på bilderna för att få dem större.)140116 033

Plantering
När blomman inhandlas står den i regel i en genomskinlig plastkruka.
Det kan finnas blandade åsikter om hur snyggt det är att se de grova rötterna
men faktum är att de gillar att få ljus på sig.
Emellertid fungerar det ändock ypperligt ställda växten i en ytterkruka.
De gröna rötterna kommer att växa upp ovanför krukkanten och på så vis få ljus i alla fall.
Det finns speciell orkidéjord som växten trivs bra i som kallas orkidékompost och innehåller en blandning med framför allt pinjebark. Orkidéer vill ha trånga krukor och det kan gärna gå flera år mellan omplanteringarna.

140116 042

Skötsel
Brudorkidéer vill få vatten max en gång i veckan, ibland mer sällan, om de inte står allt för varmt vill säga. Bäst är att ta planteringskrukan med orkidén och sänka ned den i vatten så orkidékomposten hinner suga åt sig vatten. Se noga till att överskottsvattnet får rinna av så det inte blir ståendes i ytterkrukan eller på fatet. Komposten behöver bli helt torr mellan vattningarna för att växten ska trivas. Gödsla efter de angivelser som ges på speciell orkidénäring.

140116 019

Namnet
Brudorkidéns vetenskapliga namn är Phalaenopsis. Det kommer ifrån en nattfjäril, phallaina, som namnaren ansåg vara odjurslik och liknade brudorkidén.

Krönikan i sitt originalutförande återfinns på Falkenbergs Posten

No Comments

Post A Comment