16 jan Med kladdiga händer
Inspirerad idag av ett recept på nätet gjorde jag oss en potatis och lökpaj.
Kul att ta en tanke och sedan göra om det till något eget.
Jag får alltid god hjälp när det ska bakas, och tänk att deg smakar så gott!!
Såhär gjorde vi:
Pajdeg
2 1/2dl siktat Dinkelmjöl
100g smör
2 msk vatten
Knåda samman.
Jag brukar aldrig idas vänta på att degen ska få vila i kylen
utan tar den nyknådad direkt ned i pajformen naggas noga
och in i ugnen på 225grader.
För att kanterna inte ska försvinna helt låter jag degen
gå ända upp på kanten. När skalet förgräddas drar kanterna
sig nedåt men bara så pass att skalet går ypperligt att fylla:)
Fyllning idag blev:
4st kokta och tärnade potatisar
1st finstrimlad gol lök
Lade ut detta i skalet och saltade och pepprade.
Sedan blandade jag:
2st ägg
2dl crème fraiche
2dl riven milt lagrad ost
3msk senap med god smak
massor med torkade örter
och bredde det över potatis och lök.
Idag lyxade jag till det och gjorde ett galler av deg över pajen.
Känns degen mjuk och svår så kavla den mellan två bakplåtspapper.
Grädda tills den fått fin färg i 225grader och tills äggsmeten stagnerat.
En matig fräsch paj att rekommendera:)
Per
Posted at 23:17h, 16 januariTack för ett smaskigt recept. Lite tveksam till Dinkelmjäl..tar nog mjöl istället 😉 Blir det för mycket smak om man byter mild ost mot parmesan? eller kanske getost?
Elin Debora
Posted at 09:35h, 17 januariBra att du är uppmärksam Per 😉 Mjäl kan nog vara svårbakat.
Hälften parmesan är säkert gott då potatisen är så neutral.