02 jan Saffransdoftande torsdag
Idag var det en särdeles regnig och blåsig dag här i Falkenberg.
Vad passar väl bättre då än att baka bröd??
Idag blev det en deg som fick jäsa länge, länge.
När jag bakar blir det alltid på en höft men jag kan rekommendera följande ingredienser:
Utgå ifrån 6dl vatten och 50g jäst och en skvätt olja..
Variera vilket eller vilka mjöler som används och därmed mängden
så degen varken blir för lös eller för hård.
Jo visst, det här receptet krävs att man övar sig på,
ty mängden mjöl bestäms efter hur degen känns.
Knåda degen länge för hand eller i maskin.
Om det blir för stor mängd av grövre mjölsorter så jäser brödet sämre.
Snåla inte med saltet!
Jäs två gånger, en gång i bunken och en gång på plåten,
men knåda det bara innan första jäsningen.
Jag brukar låta degen jäsa ca 1timme + 45min, men idag blev det betydligt längre.
Det blir lagom att göra två till tre bröd av degen.
Grädda i 225grader tills du kan sticka en sticka in i brödets mitt utan att den blir kletig.
Släng in en liten kopp vatten på ugnens botten just när bröden sätts in
så får de en härlig skorpa:)
Dagens bröd:
Rågsiktsbaserade bröd med knaprig utsida och saffransdoftande insida:)
De blommor som får pryda Debora Gardens hemsida denna härliga torsdag är
de här näpna julrosorna som jag skådade
utanför ICAs entré i kväll.
Ja tänk att det finns blommor som faktiskt trivs
i det här vädret:)
(Jo bilden ska ses i litet format, då jag darrade av köld vid ögonblicket;)
No Comments