Sensommarblomster

Hortensiorna blommar och blommar och förgyller sensommaren. Några håller igång längre än andra och höstsyrénerna, som också kallas syrénhortensior, skiftar sakteliga färg på sina bulliga, avlånga, vita blomklasar till vackert gammelrosa.
140716 026 - kopiaFlera sorters hortensior byter färg på så vis medan andra kan växla i färg beroende på markens surhetsgrad, det vill säga markens PH-värde. När marken har ett lågt PH-värde skiftar blommorna mot blått, ibland riktigt intensivt blå ton, och om PH-värdet är högt så blir blommorna rosa. Det är som magi.
Utseendet på hortensior varierar en hel del både gällande blomform, färg och höjd och kanske finns det en sort för alla smaker.
Själv fascineras jag lite extra av de som har en intensivt djup purpurrosa färg och log brett när jag såg en sådan buske härom dagen med sina stora fylliga blommor.
Många hortensior blommar på gamla grenar och på dem kan blomanlagen helt frysa bort under kalla vintrar. Följden blir att kommande års blomning uteblir. Vissa sorter är framtagna för att blomma både på gamla och nya skott och på så vis säkerställs blomningen även om de fryser tillbaka eller beskärs hårt.
140716 086Blomman
Det man kallar för blomma på hortensior är egentligen många små sammansatta blommor.
Formen varierar från toppiga avlånga till runda och även flata blomställningar. På de sorter med flata blomställningar omges blommorna av färgade högblad som också de ger ett intryck av att vara själva blomman.
Vackra till snitt och torkning.

Hydrangea paniculata ’Limelight’
En så kallad vipphortensia som blir uppemot två meter hög och blommar med bulliga avlånga limefärgade klasar. En läcker sort där blommorna framåt hösten övergår i rosa nyans. Sorten är härdig och rikblommande. ’Grandiflora’ är den mest odlade sorten som övergår från vitt till rosa.
jobbilder 003 (2)Hydrangea Endless Summer
Som namnet avslöjar är det här blomvilliga buskar. De blommar både på gamla och nya skott och försäkrar ägaren om fantastisk blom hela sensommaren.
De blir drygt en meter höga, finns i olika färger och med olika blomställningar och har ett frodigt bladverk.
Endless Summer trivs också ypperligt i kruka.
140716 061Margaretha Risberg i Falkenberg gör vackra buketter med sina hortensior.

No Comments

Post A Comment